IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холограмни стикери ще указват безопасни ли са асансьорите

Данните за съоръженията ще се вписват в специален онлайн регистър, предвижда нов Закон за техническия надзор

15:05 | 10.03.15 г. 1
Холограмни стикери ще указват безопасни ли са асансьорите

От края на октомври ще започне паспортизация на всички асансьори в страната, като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията. В него ще бъде включена пълната информация за техническото състояние на всеки асансьор – проверките, поддържащата фирма и справка за лиценза на фирмата, която го поддържа.

Това предвижда проектът за нов Закон за техническия надзор, представен днес от икономическия министър Божидар Лукарски. Текстовете са разработени съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, допълват от пресцентъра на икономическото министерство.

Всеки изправен асансьор ще бъде маркиран с холограмен стикер, на който ще бъде посочен и идентификационният му номер. „Липсата на такъв стикер ще е ясна индикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика“, обясни Лукарски.

По номера от стикера ще могат да бъдат проверени всички данни за асансьора с помощта на електронния регистър.

В Държавната агенция по метрология и технически надзор пък вече е създадена „гореща линия“, на която да бъдат подавани сигнали за проблеми с асансьори.

Данните на Агенцията показват, че около 75% от фирмите в бранша крият обороти и са в сивия сектор. Има фирми, които декларират поддръжката на 50 асансьора, но реално обслужват 200, коментира председателят на агенцията Стефан Цанков.

От изсветляването на сектора, за което трябва да помогне електронният регистър, се очакват допълнителни приходи от 16 млн. лева.

Освен промените, свързани с асансьорите, новият Закон предвижда още и създаване на камара на фирмите, които поддържат съоръжения с повишена опасност. Целта е осъществяването на паралелен вътрешен контрол на фирмите в бранша. Ще бъдат създадени и изпитни центрове, в които техниците да минават на тест, допълват още от Министерството на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
И какво правим, когато кварталното гаменче отлепи стикера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още