IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Вместо каучукови изделия "Видахим" произвежда ток

С новия енергиен закон се ограничава изкупуването на електричество от 22 заводски централи и 12 топлофикации, посочи енергийният министър

14:12 | 16.03.15 г. 1
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова разговаря с ръководството на &quot;Видахим&quot;. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова разговаря с ръководството на "Видахим". Снимка: Министерство на енергетиката

От производител на каучокови изделия „Видахим“ е станал производител на електричество, коментира във Видин енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи за пример, че през 2013 година приходите на дружеството са в размер на 54 млн. лева, от които 52 млн. лева са от продажбата на електричество.

Припомняме, че с промените в Закона за енергетиката се ограничава изкупуването на електричество при преференциални условия от заводски централи и топлофикации. Това ще засегне дейността на 22 централи и 12 топлофикационни дружества. Едно от тях е „Видахим“ във Видин.

„Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, именно за да насърчава производството“, обясни Петкова, цитирана от енергийното министерство.

Тя обаче е категорична, че случаят с „Видахим“ не е такъв – дружеството не произвежда високоефективно, нито по комбиниран начин. От изкупуването на такава енергия само се увеличава дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), посочи още тя.

Данните на енергийното министерство сочат, че НЕК изкупува електричеството на „Видахим“ по цена от 140 лева за мегаватчас. В същото време цената на микса, продаван от държавната енергийна компания, е 125 лева за мегаватчас.

Петкова посочи още, че НЕК е започнала да изплаща част от задълженията си към видинското предприятие – тази сутрин са преведени 2,4 млн. лева и остават дължими още 8,7 млн. лева.

Във Видин енергийният министър е обсъдила с представителите на „Видахим“ варианти за продължаване на работата на компанията, става ясно още от прессъобщението на Министерството на енергетиката. Един от тях е дружеството да участва в търга за студен резерв, който ще организира Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в края на април. Ако „Видахим“ спечели, ще може да запази 150 от предвидените за съкращение 300 служители. 

Свързани компании:

Видахим АД(VIDA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 9 години
Точно така. Чистете наред от такива кърлежи, като видахимските. Още много са. Как така целият народ и бизнесът ще им плащат печалбите на тези кръвопийци? Да им ги плаща Михаил Миков и БСП, нали този регион си е техен от край време. Усещам как сега ще намалее драстично финансирането на БСП и на някои частни джобове. Нали от такива като Видахим се издържат партийни централи и разни политически обирджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още