IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира процедура срещу България заради ограничения за инвеститорите в земя

Комисията поиска от общо четири държави да представят съображенията си относно законите, регулиращи придобиването на земеделски земи

13:22 | 26.03.15 г. 15
ЕК стартира процедура срещу България заради ограничения за инвеститорите в земя

Европейската комисия (ЕК) взе решение днес да поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно своите закони, които регулират придобиването на земеделски земи, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Тези нормативни актове съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на Европейския съюз (ЕС). Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност, посочват от ЕК.

Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС, се изтъква в съобщението.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор.

Последната редакция на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в България беше направена през февруари. С нея бяха въведени санкции от 100 лв./дка за притежаване на земеделски земи за български юридически лица със собственост извън ЕС.

От бизнеса и експерти се обявиха против промените с аргумента, че публичните компании нямат контрол върху лицата, които купуват от акциите им на борсата.

“Тази грешка е напът да бъде поправена, като се изключат от санкциите публичните дружества, което мина без проблем през бюджетна комисия с проект за промени в Закона за пазарите на финансови инструменти”, обясни вчера по време на дискусия, организирана от Investor.bg, Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци въпреки наложеното от президента вето. За физическите лица се изисква пет години уседналост, за да придобиват ниви, както и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС). Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 5
Един Българин
преди 9 години
Ами да оставим да ни разграбят без да знаем дори кои са. После ей ама ЕС са ни виновни...не са ЕС и не са ЕК ние ще сме си виновни, че не сме мислили докато е било време. Вероятно и вие сте от троловете, които водят информационна война "колко е хубаво да се мазним на ЕК, че белкем ни даде някоя троха". Но ще дойде време ще ви купят всичката земя, БТК и други стратегически обекти в страната и тези "безименните" ще диктуват правилата на държавата. Ще е късно за "риване". За това трябва да има ясни правила и да е ясно кой и какво купува, какъв опит има и как ще го управлява. Тогава Цеко ще ни стори рай със спирането на лифтовете, а можеше да купи и пистите и да не ни дава достъп до тях както едно време "бизнесмените" с достъпа до плажовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
hevito666
преди 9 години
...да ходиш да си купиш земя на Острова ...*** недей през офшорката , ...като *** от Левуново си я купи ..., щом имаш апетити и възможности ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
ceneto
преди 9 години
какво предлагате юнаци, освен общи приказки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 18
hevito666
преди 9 години
....докато племето /сбирщина/ не осъзнае ,че просперитета му всъщност е възможен само и единствено след като напусне робовладелско - фашистките структури на ЕС и НАТО ....... , ще бъде онождано през панталоните по всяко време и на всяко място / спрямо щенията на робовладелеца / .....!!!Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 17
Един Българин
преди 9 години
Ще мрем гладни някой ден с тези "специалисти" в ЕК... Какво по-нормално от това да има яснота кой купува земята? Имаме "добър" опит с офшорките и беше крайно време за земята, а вероятно и за други сектори на икономиката. Ако ние не си защитаваме интересите няма кой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още