IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видин е пред опасност от зарази, след като боклукът не се извозва

Работниците от фирмата по чистота не са получавали заплати от осем месеца

15:26 | 27.03.15 г.
<p>
	<em>Източник: БНТ</em></p>

Източник: БНТ

Видин е пред опасност от зарази заради спряното извозване на боклука в града. Причината е, че работниците от фирмата по чистота не са получавали заплати от осем месеца, съобщи БНТ.

Повече от седмица концесионерът по чистотата не извозва контейнерите. Освен че не се почистват жилищните комплекси и центърът на града, в боклуци са затънали и районите около здравни заведения, училища и градини.

В някои от селата на общината коли на сметосъбиращата фирма не са влизали от декември. Гледката възмущава всички.

Хората вече мислят как да се организират, за да почистят. „Кофите са пълни, има риск – ето тук има поликлиника, лекарски кабинети“, „Много е замърсено, може да плъзне епидемия“, твърдят граждани.

Освен видинчани, свидетели на гледката са и всички, които влизат през Дунав мост 2 в града.

„Мостът вече отворен. Какво впечатление правим“, „“Не мога да си представя някой гост да дойде във Видин“, продължават с коментарите си хората.

Ултиматумът към концесионера е пореден. Заради неполучени заплати работниците във фирмата още през март обявиха стачка, а извозването на боклука спря за седмица. Протестът беше прекратен след съкращение на половината работници, а останалите започнаха работа, след като получиха по една заплата и обещание и останалото възнаграждение да им бъде изплатено.

„Готови сме да работим и събота, и неделя, но да ни дадат заплатите“, казва работник. Служителите във фирмата са в безизходица и упрекват всички – и местната власт, и депутати. „Не искаме чуждото, ние сме работили за тези пари“, „Просто не знаем как съществуваме“, обясняват те.

Въпреки че не получават заплати, те са притеснени, че ще останат без работа, ако общината прекрати договора с концесионера и казват, че са готови на крайни решения, включително да блокират входа на общината с боклук.
Временно решение е общината да наеме други фирми, които да съберат неприбраните отпадъци.

Гостите на града са шокирани от ужасната гледка и вонята, която се носи в града, пише във Facebook Ивайло Кехайов, жител на крайдунавския град, цитиран от Dnes.bg. „Фактът е потресаващ – препълнени кофи и смрад. Питам се аз, какво сме виновни ние, гражданите, нима не плащаме данъци, нима не плащаме такса смет. За какво ни наказват и как ще ни компенсират институциите, които отговарят за тази аномалия?“, пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още