IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ

Така в Софийския градски съд може да започне по същество делото по обявяването на банката в несъстоятелност

15:10 | 02.04.15 г. 6
ВАС потвърди решението за лиценза на КТБ

Петчленният състав на Върховния административен съд, председателстван от Георги Колев, е потвърдил решението на тричленния състав, с което беше оставена без уважение жалбата на основните акционери на КТБ срещу решението на БНБ, с което беше отнет лицензът на банката.

Така сега в Софийския градски съд може да започне по същество делото по обявяването на КТБ в несъстоятелност, предаде БНР.

Делото бе по жалбата на "Бромак" и останалите конституирани страни, недоволни от решението на тричленния състав, който прекрати делото срещу отнетия лиценз от БНБ с аргумента, че жалбоподателите не са заинтересовани от това решение и затова няма как да се гледа дело.

Преди време Георги Колев обеща, че ако се налага, в името на бързината е готов да влезе в петчленния съдебен състав, който ще има последната дума по казуса.

Както тричленният състав, така и петчленният състав на ВАС намира, че фирмата на Цветан Василев "Бромак", бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и акционерът Вера Архундова нямат правен интерес да атакуват пред ВАС отнетия лиценз на КТБ.

Причината - с поставянето на банката под особен надзор единствено назначените от Централната банка квестори имат такъв интерес да оспорват пред административния съд актове, свързани с бъдещето на банката.

Според петимата административни съдии "Бромак" и останалите акционери могат да защитят правата си по делото за несъстоятелност, което в момента е замразено в СГС.

Оттук нататък, когато съдия-докладчикът по него бъде официално уведомен за окончателното решение на ВАС, той ще има една седмица да насрочи заседание по дело за фалита и до седмица да обяви ще гледа ли този казус по същество.

Когато СГС се произнесе обявява ли КТБ в несъстоятелност, може да започне и назначаването на постоянните синдици. Тази процедура върви независимо дали някоя от страните ще атакува евентуално решение за фалит на банката пред Софийския апелативен съд. Междувременно адвокатите на акционерите коментираха, че след днешното окончателно решение на ВАС ще търсят правата си в европейския съд в Люксембург.

Темата за КТБ може да следите тук

Още новини от Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ЧЕТА С ИНТЕРЕС КОЙ Е ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И НА КАКВА ПОЗИЦИЯ Е В "Атлантически съвет на САЩ".Консултативен му съвет се състои от международни бизнес и политически лидери, които консултират Президента и Борда на директорите на Атлантическия съвет. ВИЖТЕ КОИ СА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТОЗИ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ: Джоузеф Акерман Председател на Zurich Insurance Group Ltd.;Шаукат Азис бивш министър-председател на Пакистан;Хосе Мариа Азнар бивш министър-председател на Испания;Збигнев Бжежински Съветник по национална сигурност на бившия президент на САЩ Джими Картър;Боб Мориц Председател и съдружник, PricewaterhouseCoopers;Рупърт Мърдок Председател и главен изпълнителен директор, News Corporation;Цветан Василев Председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД;Пол Полман Главен изпълнителен директор, Uniliver;Лорд Робъртсън бивш главен секретар на НАТО.РАЗГЛЕДАЙТЕ ОТБОРА НА ВАСИЛЕВ И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ТАМ НЯМА РУСКИ БАНКЕРИ ИЛИ ПЪК ОМАНСКИ СУЛТАНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Balcerovich
преди 9 години
Друго правилно решение нямаше, така че време беше да бъдат категорични по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
До тук екстра. Сега Василев ще ги подпука в международни съдилища и що ли си мисля, че техните решения ще са различни от тези на ВАС. После Тиквий ще изтегли още няколко стотин милиона дълг за да плати обезщетения на Бромак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
Repoman
преди 9 години
Дотук добре, бавно и славно.Важно е сега да сложат всичко на тезгяха и да продават бързо докато все още има какво да се разпродава за да се събират пари и да се връщат към фонда и от там към държавата. Трябва бързо да се разпродава, и без това много време се загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
ert
преди 9 години
Браво, най-после една положителна новина.Най-после да се задеиства обявяването в несъстоятелност и да се тръгне към ликвидация и разпродаване на активите. Вярно, че вече 9 месеца минаха от хлопването на вратите на банката поради липса на пари в нея, но макар и бавно вървим по пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още