IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели искат преосмисляне на визията за пенсионна реформа

Те изтъкват, че в нея има дефекти, които ощетяват системата, генерират дефицити и съхраняват неадекватен размер на пенсиите

16:50 | 03.04.15 г. 7
Работодатели искат преосмисляне на визията за пенсионна реформа

Национално представителните работодателски организации настояват за преосмисляне на предложената визия за пенсионна реформа. Това се казва в официална позиция на организациите, изпратена до медиите.

В нея се посочва, че публично оповестените виждания на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за пенсионна реформа са половинчати, пропуска се или се отлага решаването на най-значимите проблеми, по които е налице голяма степен на съгласие.

Възпроизвеждат се дефекти и пороци на досегашната система, които са ощетявали и ощетяват жестоко осигурителната система, ще продължат да генерират дефицити и да съхраняват неадекватен размер на пенсиите за осигурените лица, посочва се в позицията.

Като изразяват неудовлетвореност и разочарование от изложените от МТСП виждания за пенсионна реформа, организациите констатират отказ от програмните намерения на партиите в коалиционното правителство.

Представените идеи за промени в пенсионната система не отговарят на изискванията за цялостна структурна реформа, а целят единствено увеличение на приходната част с цел преодоляване на дефицита на държавното обществено осигуряване (ДОО), а оттам – на консолидирания държавен бюджет. От пакета предвидени мерки са изключени най-съществените и спешни промени, които следва да бъдат осъществени, смятат работодателите.

Те посочват като такива „почистването“ на осигурителната система от всички социални плащания, които нямат общо с осигурителния принос, а са с характер на социално подпомагане. Продължават да се толерират мащабните злоупотреби с придобиването на инвалидни пенсии - прекомерно скъпо „удоволствие“ за обществото, изтъкват още работодателите.

Заобикаля се и преструктурирането на системата за ранно пенсиониране, добавят организациите. Въпреки заклинанията за радикални промени законодателството продължава да произвежда, а обществото – да издържа за сметка на осигурителните фондове неприлично млади пенсионери, служили в отбраната, сигурността и съдебната система на България, получаващи осезаемо по-високи пенсии от останалите граждани.

Работодателските организации не са съгласни с плавното покачване на пенсионната възраст и са „за“ необходимостта от радикален преход към едновременно увеличаване на осигурителния стаж и пенсионната възраст, отчитащо демографската ситуация.

Намерението за увеличаване на осигурителните вноски влиза в тежък конфликт със заявеното от партиите от управляващата коалиция по време на последната предизборна кампания и с 3-годишната управленска рамка, пише в позицията. "Избирателите са гласували в подкрепа на изявленията за запазване или дори за намаляване на осигурителната тежест, а не за нейното увеличаване с цел попълване на дефицити, породени от структурни деформации, както ни се предлага в последната визия за пенсионна реформа“, посочва се още в позицията.

Национално представителните работодателски организации напомнят, че извършването на структурни промени в пенсионната система следва да очертае перспектива от поне 30 до 50 години и по никакъв начин не може да се обвързва с конюнктурни интереси и очаквани резултати за представяне на предстоящите местни и други избори.

Реформираното пенсионно законодателство би трябвало да надживее повече от десет изборни цикъла, били те за законодателни, местни или президентски избори, призовават организациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Преките данъци напоследък са 4,7% от БВП, през 2008г. са били 5,7% от БВП. При подоходен данък 10% без необлагаем минимум и корпоративен данък 10%. А постъпленията от преки данъци на Полша са 4,2%, през 2008г. са 5,2%. .. Постъпленията от преките данъци в Германия са 4,8% от БВП, през 2008г. са били 4,65% от БВП. Япония - 5% от БВП, през 2008 - 5,2%. Румъния 6%, през 2008 - е 6,65%. САЩ имат постъпления от преки данъци - 10% от БВП, през 2008ма - 9,2%. Канада има 9,2%, през 2008ма - 9,7%. Австрия 8,6%, през 2008ма е 10%. НО ПРИ ПЛОСЪК ДАНЪК БЕЗ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ - ОТ 10%, ЗНАЧИ ПРИХОДИТЕ ОТ ПРЕКИ ДАНЪЦИ ТРЯБВА ДА ДОСТИГАТ ДО 10% ОТ БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
Домусчиев определено са справя доста добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?t=509&v=ci56qd-3UOg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Тука ще чуете кои са тези наши родни "бизинесмени" работодатели! От 19-тата мин ! Чуте какви са тези корифеи дето раздават акъл! Визия имали и те! :)))))) Брях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 9 години
В интерес на истината съм съгласен с всички критики и идеи на работодателите, без идеята за рязко покачване на пенсионната възраст и осигурителния стаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
serafima
преди 9 години
Уважаеми работодатели, имайте милост към Негова милост Бащицата. Той обяви Калфин за отличник на тази спонтанно и набързо паишки направена програма за реформа. Без разчети, без дискусия, без нищо представено "на хартия". Но ББ не отбира от тези неща. Той реже ленти, ръкомаха, говори простовато и цветисто. Това е неговата игра. А ние с вас знаем, че това е мъртвородена реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още