IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарков: Няма да има пренебрегнати болници от новата методика

МЗ предлага принципалът на всяка болница да поеме немедицинските разходи в лечебното заведение

12:00 | 07.04.15 г.
Шарков: Няма да има пренебрегнати болници от новата методика

През следващите три месеца ще бъдат извършени анализи за действието на новата методика за финансиране на болниците и ако има пренебрегнато или ощетено лечебно заведение чрез нея, „ще се поправи тази несправедливост“. Това каза пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

„В същото време болница, която работи некоректно спрямо другите, ще понесе своята отговорност“, заяви той.

По негово мнение сама по себе си нито една методика не може да бъде причина да пострада пациент. Той обясни, че задачата на Министерството на здравеопазването е в България да няма листи на чакащите за тежките и социално значимите заболявания. И в момента у нас от години има листи на чакащите, например в онкологията, даде пример той.

МЗ ще предложи като законодателна промяна принципалът на всяка болница, независимо кой е той, да поеме своята част от разходите за поддръжка на инфраструктурата, а средствата от НЗОК да бъдат използвани единствено за заплащане на медицинската дейност.

Според Шарков това ще помогне на мениджърите на лечебните заведения да увеличат запратите на работещите и да разплащат задълженията си.

Той прогнозира, че с „реформата Москов“ течовете в здравеопазването ще намалеят още през тази година.

За днешните протести срещу новата методика за финансиране на болниците Шарков каза, че никога няма да упрекне колегите си за недоволството им. Той обясни, че от Министерството на здравеопазването също имат някои притеснения относно методиката. Той обясни, че ще се предоставят на НЗОК данни за това кои са лечебните заведения, оказващи реална спешна помощ, за да получават 95% от бюджета си за миналата година.

За него проблемът не е в протеста, а в това, че положението, което е в момента, няма как да продължава. Той смята, че не може в цялата страна средната заболеваемост от неврологични заболявания да е 20%, а в една област на страната да бъде 48%. Според Шарков не може в една общинска болница да се лекуват повече случаи на кома, отколкото в цяла София. Той добави, че има болници, които по няколко пъти на година променят броя на леглата си.

За заболяванията, които изискват моменталното настаняване на пациента в болница и незабавното му лечение, няма да има никакви листи на чакащите. Там, където лечението може да бъде отложено във времето, не е проблем нито за пациента, нито за лечебното заведение, посочи заместник-министърът. Чакащи за лечение у нас има от 2006 година, никой не ги въвежда в момента, коментира Шарков.

Няма причина лечебно заведение да поиска пари от пациент за неговото лечение, категоричен бе той. И призова ако има такъв случай, пациентът да се обърне лично към него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още