IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на туристическата услуга ще бъде гарантирано със закон

Министерството на туризма работи и за създаването на финансов механизъм, който да насърчава инвестициите в туризма

17:39 | 07.04.15 г. 1
Качеството на туристическата услуга ще бъде гарантирано със закон

Министерството на туризма подготвя промени в Закона за туризма, с които да бъде повишен контролът върху подобряването на качеството на услугата, съобщи министър Николина Ангелкова по време на изнесеното заседание на Съвета за развитие на регионите в Смолян.

Промените ще помогнат и за кадровото обезпечаване на индустрията и за намаляване на административната тежест за бизнеса, коментира още тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Ангелкова уточни още, че се работи и за създаването на специален финансов механизъм за насърчаване на инвестициите в туризма. В момента се проучват добрите практики в страните с опит в тази дейност.

„Разработихме и културно-исторически маршрути, които да фокусират вниманието на национално ниво и да спомогнат за по-доброто представяне на регионите и подобряване на връзката между тях“, обясни министърът по време на заседанието. 

Според нея туризмът е една от най-перспективните алтернативи на традиционните производства и може да промени облика на цели региони. За пример Ангелкова посочи реставрираната крепост „Цари Мали град“ край Белчин, която привлича по половин милион туристи годишно.

„От откриването на реставрирания обект до момента са издадени 17 разрешителни за строеж и са разкрити нови 145 обекта за настаняване и подслон“, допълни още тя.

През 2014 година в Смолян са реализирани 22 млн. лева приходи от туризъм, отбеляза Ангелкова. По нейни думи в региона най-перспективен е планинският туризъм, но не трябва да се работи само за насърчаване на зимните спортове, а и на алтернативните форми на туризъм в планината – пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и планински екотуризъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Качеството се гарантира с цена!Оттам нататък всеки решава според джоба си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още