IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев поиска данъчни стимули за инвеститорите в изостаналите региони

Общините да бъдат активни, а не да разчитат само на трансферите от бюджета, призова държавният глава

16:22 | 07.04.15 г. 2
Плевнелиев поиска данъчни стимули за инвеститорите в изостаналите региони

Данъчни стимули трябва да помогнат за насочване на инвестиционен интерес към изостаналите в своето развитие региони. Това коментира президентът Росен Плевнелиев по време на изнесеното в Смолян заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура.

Той посочи още, че за да се установи и успее едно производство, са необходими както върховенство на закона и предвидимост на регулаторната рамка, така и въвеждането на данъчни стимули, които да привлекат инвеститорите.

„Необлагодетелстваните райони имат нужда от инициативни хора, които да бъдат подкрепени“, заяви още президентът. 

Във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, привличането на инвестиции и насърчаване на мерките за създаване на заетост, обясни още държавният глава, цитиран от Прессекретариата на Президентството. Според него, за да се развиват регионите, те трябва да бъдат активни и да не зависят единствено от финансовите трансфери от централната власт.

Плевнелиев подчерта още, че негативните тенденции на задълбочаване на вътрешнорегионалните различия се наблюдават от десетилетия и призова на дневен ред да бъдат поставени въпроси като подобряването на демографските характеристики, безработицата и свързващата регионите инфраструктура.

„Насърчаването на процесите на икономическо и социално сближаване е и сред приоритетите на приетата с пълен политически консенсус Национална програма за развитие „България 2020“, напомни държавният глава и допълни, че в тригодишния план за действие по програмата са разписани конкретни мерки, които трябва само да бъдат изпълнени.

Предлаганите политики за регионално развитие трябва да отчитат специфичните особености на българските региони, препоръча още президентът. „Бъдещето на някои райони е свързано с туризма, докато на други места с неоползотворен потенциал е селското стопанство“, посочи той. 

За него съживяването на икономиката зависи както от насърчаването на традиционните форми на производство, така и от търсенето на алтернативни и нови решения.

В Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Божидар Лукарски, Николина Ангелкова, Десислава Танева, представители на местната власт, на неправителствени и браншови организации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Примерно Диков по-добре щеше да се справи , ако беше президент!Поне нямаше да е скучно и опасно за България!Като си помисля, че за известно време вярвах на ББ, не гласувах за него, но малко аха аха да ме излъже!А ако Калфин беше избран, аз май за него ли гласувах, не помня, но за Плевналиев със сигурност не, та, като гледам как се гушкат с ББ, май май, знам ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
Най-простият и неграмотен президент в 1330 годишната история на България ! Човекът който не бил олигарх а честен предприемач с офшорни сметки в Кипър с няколко купени с непосилен труд хотели в Гърция Катерини в Баня Банско и Черноморец! Президентът който се среща тайно с шефа на ЕВН за да си получи комисионните от увеличението на тока на гърба на бедният Български народ! Такъв президент братя Българи не ни трябва колкото по бързо се освобидте от това *** прислугващо на америка толкова по добре ще бъде за всеки един от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още