IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износители на дървесина протестират за пореден път срещу забраната за износ

Започнали са съкращения в сектора

12:33 | 08.04.15 г.
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Поредният протест на жълтите павета беше на износителите на дървесина заради наложения от парламента 3-месечен мораториум върху износа на необработен дървен материал в началото на март. Около 50 души се събраха мирно и кротко пред парламента, но останаха незабелязани от народните избраници.

"Смятай, че 90% от тези, които са тук, вече са съкратени", обясни доскоро работещ в една фирма в Ловеч. В същата фирма е останал само един шофьор и то не заради друго, ами защото е на път и не могат да му дадат заповедта, обясни още той.

"Аз ще се оправя, но дали тези тук се де оправят", пита риторично той и обгръща с поглед протестиращите, повечето от които са роми.

Оказа се, че сметка за това си дават и шефовете на фирмите, износители на дървесина.

Те твърдят, че  вече са съкратили около 2500-3000 работници само през първия месец от мораториума, а се очаква общият брой на тези, които ще останат без работа, да достигне 8000.

"Защо трябва да ги съкращаваме? Тези хора са от най-онеправданата част от населението и само това могат. Като останат без работа, ще се увеличи още повече незаконната сеч, защото те трябва да изхранят семействата си", казва председателят на Национална асоциация на износителите на дървесина Димитър Николов.

Марин от Бургаско пък още не знае каква ще е съдбата му. Той засега не е съкратен, а тези дни чака и заплата. Дали обаче работодателят му ще му даде пари, няма представа. Той е и единственият работещ в семейството. Жена му взема само социални помощи и гледа детето. Страх го е да си помисли, че ще остане без работа.

Ангел е в същото положение. Чака заплата, но може и да не я получи. Не че парите са много. "Заплатата стига за храна, да оцелеем, но като останем и без тях, да се чудиш после какво да правиш", споделя той.

До момента загубите за бранша са в размер на 12 – 15 млн. лв., пресметна Димитър Николов.

Очакванията на асоциацията са, че вследствие на мораториума държавният бюджет ще загуби 29 млн. лв.

"По отношение на външните контрагенти вече договорите са прекратени и ще ни е много трудно да си извоюваме отново позициите навън", коментира Николов. Според него  мораториумът не действа изобщо, а допълнително незаконна сеч е в още по-големи размери.

"Това е грешка, но управляващите не искат да си го признаят. Ще си търсим правата и с протести, и по съдебен път. Ако трябва, ще искаме среща с министъра на земеделието и с премиера“, заяви Николов.

Това е трети поред протест на износителите на дървесина след влязлата в сила на 10 март 2015 г. забрана за износ. Търговците твърдят, че вече над 50% от служителите във фирмите, които изнасят и добиват дървесина, са съкратени, текат и процедури по прекратяване на договорите между дружествата и горските стопанства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още