IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството ще сключва дългосрочни договори за продажба на дървесина

Още е рано да се изчисли ефектът на мораториума, казва доц. Георги Костов

10:12 | 06.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Мораториумът върху износа на дървесина е в сила от 10 март и е твърде рано да се направят заключения за резултата по прилагането на забраната. Освен това, агроминистерството е поело ангажимент в тримесечния срок на действието му да извърши необходимите промени в нормативната уредба, с които да се повиши контролът в горските територии, казва в интервю за БТА заместник-министърът доц. Георги Костов.

Той информира, че законодателните предложения са готови. На интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за обществено обсъждане са представени проект за изменение на Закона за горите, проект на Наредба за контрол и опазване на горските територии, както и проект на Наредба за възлагане на дейности в горски територии държавна и общинска собственост.

Доц. Костов припомня, че в момента има възможност държавните горски предприятия да провеждат процедури за продажба на до 30 на сто от общото количество дървесина за местни преработватели. Тази възможност е насочена към стимулиране на малкия и среден местен бизнес чрез осигуряване на необходимата суровина и постигане на по-голяма добавена стойност към крайния продукт след преработката на обла дървесина.

Освен това от тази година МЗХ ще организира пилотни търгове за сключване на дългосрочни договори - до 5 години, за продажба на дървесина. При тези процедури също има изискване към кандидатите да докажат наличието на преработвателни мощности. По този начин се цели насърчаване на преработвателите към инвестиции в нова техника, пояснява зам.-министърът.

По повод повдигнатата от природозащитниците тема за масирана незаконна сеч в горите зам.-министърът казва: „През последните 40 години се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на залесените горски територии. За периода 1970 - 2015 г. е налице увеличение на горите със 744 хил. ха, или 24 на сто. Към 70-те години на миналия век залесената горска територия на страната е 3,067 млн. ха, през 2000 г. залесените площи са 3,375 млн. ха, а към настоящия момент - 3,811 млн. ха“.

Общо 173 мобилни екипа се грижат за опазване на горските територии към държавните горски предприятия, а от януари т. г. е сключено споразумение между МЗХ и МВР за съвместна дейност по опазване на тези територии. От МЗХ предупреждават, че закупувайки дървесина, която не е маркирана с контролна горска марка и непридружена с документ, доказващ законния й произход, гражданите стават съучастници с нарушителите, извършващи незаконна сеч в горите и по този начин попадат под ударите на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още