IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25% от горите в България са сертифицирани

След половин година се очаква делът им да достигне 35%

17:14 | 05.04.15 г. 1
25% от горите в България са сертифицирани

В България в момента са сертифицирани 36 горски стопанства, или близо 700 хил. ха, което е 25% от горските територии у нас, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.

В следващите 6 месеца се очаква да приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства, с което процентът на сертифицираните горски територии ще достигне 35.

„Амбицията на държавата е да увеличи броя на сертифицираните стопанства“, заяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов на семинар, част от „Седмица на гората“, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той подчерта, че лесовъдска намеса е необходима във всички гори, в това число и сертифицираните, по време на демонстрация на различни видове сечи на територията на Държавно горско стопанство – Казанлък.

„С промените, които правим в нормативната уредба в горския сектор, се предвижда всички оператори, които искат да участват в процедури по възлагане на работа в горските територии, да притежават нужния за това сертификат. Това изискване ще се въведе от 2016 г.“, заяви още Костов. Той поясни, че това е инструмент, който ще доведе до изсветляване на сектора и осъществяване на външен, независим контрол, което ще доведе и до по-добро стопанисване на горите.

Ценко Ценов, директор „Гори и лесовъдски дейности“ към Изпълнителната агенция по горите, обясни, че с промените в горското законодателство, което е публикувано за обществено обсъждане в момента, се предвижда създаването на Областни планове за стопанисване на горите. Преди тяхното утвърждаване те ще бъдат подложени на дискусии с всички заинтересовани страни, а след приемането им те стават задължителни и всеки План на територията на съответната област ще трябва да се съобразява с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
25% от горите, които са останали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още