IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС ратифицира споразумение със САЩ за разкриване на финансова информация

Опозицията твърди, че само България ще предоставя данни по договора

18:07 | 09.04.15 г. 4
НС ратифицира споразумение със САЩ за разкриване на финансова информация

Парламентът прие на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобрено спазване на данъчното законодателство и въвеждането в действие на FATCA (Акт за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки). Гласуваха 110 народни представители, от които 74 бяха "за", 26 бяха "против", а 10 се въздържаха, съобщи БТА.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че споразумението е подписано на 5 декември 2014 г. в София. Преди това - на 23 февруари 2007 г., във Вашингтон е съставена Спогодба между България и САЩ за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите. Според текст от документа се позволява обмен на информация за данъчни цели, включително на автоматична основа.

Отделно от това, САЩ въвеждат разпоредби, придобили известност като FATCA, с цел изграждането на глобална система за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации на участващите държави, както и задължения на всички финансови институции да предоставят информация за всички сметки на американски данъкоплатци и на чуждестранни дружества, които са контролирани от американски данъкоплатци.

Със споразумението България и САЩ се договарят за задължения за събиране и обмен на информация по отношение на американски сметки, за които се предоставя информация, приложение на FATCA към българските финансови институции, сътрудничество при спазване на законодателството и принудителното изпълнение, взаимен ангажимент за продължаване на действията за насърчаване на ефективния обмен на информация и прозрачността и др.

В доклада на комисията се посочва още, че положителен ефект от споразумението ще е подобряване на състоянието на българските финансови институции, тъй като те няма да плащат 30% данък за доходи и плащания с източник САЩ, няма да влизат в преки преговори с американските данъчни власти, еднакво ще бъдат третирани по отношение на разкриване на банкова тайна и лични данни, ще имат определени предимства.

Този нов за държавата ни тип на автоматичен обмен на финансова информация вече е наложен като световен стандарт сред страните членки на ЕС, пише още в доклада.

В рамките на дебатите от "БСП лява България" възразиха срещу едностранността на документа, тъй като САЩ ще имат достъп до българските данни, но нашите власти няма да имат реципрочния достъп до американските данни за банкови сметки на българи, които са придобили пари от престъпна дейност.

Румен Гечев заяви, че инициативата на САЩ е добра и като страна членка на ЕС ние трябва да участваме, но договорите на над 125 държави със САЩ са двустранни. „Трагедията за България при този договор е, че това двустранно споразумение има само едностранни ангажименти на България. Айде стига толкова, нашата родина поема само задължения към нейните уж "приятели", коментира Гечев. Според него няма да има никаква финансова полза за страната ни от това споразумение.

Лидерът на БСП Михаил Миков се обърна към десницата с думите: "Ако днес ставаше дума за някакво споразумение с Русия, десницата щеше да изпадне в амок, а днес мълчат, свили се като малки прасенца, ослушвате се като гугутчици и нищо не казвате за това как се отнасяте към това очевидно нереципрочно споразумение". Това е най-типичният пример на едно слугинско разбиране за националния суверенитет и националната политика, коментира Миков. Очевидно, че вие имате хора в САЩ, за чиито сметки не искате България да получи информация, няма друго обяснение, заяви той.

Николай Александров от "Атака" също изрази несъгласие с предложеното споразумение, тъй като по думите му потокът на информация няма да е двустранен, а само от българска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Kockata_Mitev
преди 9 години
Е то бивало и да ни дадът достъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
То и ББ май нещо спортист го раздаваше!Да му..... на американското ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
http://***.amerifreightsystems.com/Ето Ви още една българска фирма в Чикаго, създадена с крадени български пари!Официалните собственици двама братя, бивши сервитьори от родпоския край!Питайте българите, дето работят там.И колко по-малки компании, с по 20 каамиона "само", един господ знае!Собственици обикновено бивши спортисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
http://***.truckdriver.com/trucking-company-directory/ShowDOTCo.cfm?CENSUS_NUM=1205833На тези телефони в Чикаго спокойно може да говорите на български.Компанията е създадена с крадени български пари, а кой е собственикът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още