IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разногласие сред депутатите за сливането на НАП и митниците

Според Димитър Танев от РБ идеята е добра, според Георги Кадиев от БСП двете системи са несъвместими

10:47 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Разногласие сред депутатите за сливането на НАП и митниците

Идеята за обединение на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“, лансирана отново от премиера Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет в сряда, предизвиква различни отзиви сред депутатите.

Пред БНР Димитър Танев от Реформаторския блок определи идеята като добра, но според него обединяването не бива да се прави прибързано. Според Георги Кадиев от БСП Лява България обаче това, че идеята за сливането е отдавна, не означава, че е добра.

„Ще стане това, което премиерът е решил, защото той в момента има мнозинство, но аз мисля, че трябва да се даде последен шанс на митническата администрация да заработи“, заяви от своя страна Емил Димитров от Патриотичния фронт.

До края на годината не е реалистично, че ефективно може да се работи за сливането на двете агенции, смята Танев. По думите му не е възможно в рамките на няколко дена да се поправи каквото и да било. „Този срок, който премиерът даде до утре, е само да се даде старт на мерките, които са предвидени в правителствената програма и от друга страна да е ясен сигнал, че не може да се случва по няколко тира да минават на ден контрабандни цигари. Това е огромен удар върху бюджета“, поясни той.

Според Георги Кадиев идеята за сливането по-скоро ще разбие системата, отколкото да я оздрави и по-скоро ще създаде контрабанда, отколкото да я спре. Като причина за това той изтъкна, че двете системи са толкова различни като технология на събиране, като култура, като човешки фактор и информационни системи, че на практика са несъвместими.

„По-голямата система, която е НАП с 8000 служители, ще изяде по-малката Агенция "Митници" и като си отидат качествените хора - кой ще събира мита! Истинското сливане означава да слееш функции, да слееш информационни системи. Това сливане в момента създава контрабанда“, коментира той.

Според Кадиев в дългосрочен план от примерно 10 години идеята би дала добър резултат, но за следващите 5 години той прогнозира спад на приходите.

Планове за обединението на двете подоходни агенции се лансират периодично в обществото. За подобна промяна заговори и финансовият министър в кабинета „Орешарски“  Петър Чобанов, който я определи като „дългосрочна реформа“ в сектора. В края на миналата година вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че идеята ще бъде реализирана, защото присъства в предизборните платформи на ГЕРБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още