IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асенов: Обединение на НАП и Агенция "Митници" крие големи рискове

Ограничаването на корупцията в митниците става след последователни и методични действия, смята бившият директор на Агенция "Митници"

15:38 | 03.11.14 г. 1
Асенов: Обединение на НАП и Агенция "Митници" крие големи рискове

Рисковете пред обединението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” са големи и са свързани основно с напасването на митническия и данъчния контрол. Това каза в ефира на БНР бившият директор на Агенция „Митници” Асен Асенов.

Философията на контролните дейности на двете агенции е съвсем различна, обясни още той.

Неговият коментар е по повод идеята за сливане на двете приходни агенции, появила се отново в публичното пространство. За това се заговори в последните дни на правителството на Пламен Орешарски, като финансовият министър Петър Чобанов определи, че става дума за дългосрочна реформа на системата. През миналия месец отново се заговори за планирани действия в тази насока, които бяха отречени от финансовото министерство. 

Обединението на НАП и Агенция "Митници" е било задълбочено анализирано и дискутирано още през 2007 година, посочи Асенов. Тогава обаче е бил приет модел на сепарирано управление на двете приходни агенции.

„Аргументите за това са много”, каза той и допълни, че все още няма официална концепция на финансовото министерство как точно да бъде реализирано обединението на НАП и Агенция „Митници”. Асенов посочи още, че липсва експертна оценка за въздействието на реализацията на такъв проект.

„Един от ключовите аспекти (в тази концепция – бел. ред) би трябвало да е какви са рисковете, защото в една нестабилна политическа обстановка, недобра икономическа обстановка за страната, се подлагат на стрес и двете системи”, обясни той.

Предварителните нагласи са да има вливане на Агенция „Митници” в структурите на НАП, обясни още експертът. Но само една от функциите на Агенция „Митници” е приходната – събирането на мита, ДДС при внос и акцизи. Митническата администрацията обаче изпълнява много други дейности, които не са присъщи на данъчните – осигуряване на сигурността на границата, борбата с трафика на наркотици и оръжия, контрол на стоките с възможна двойна употреба, защита на интелектуалната собственост и т.н.

Асенов направи прогноза и за събираемостта на приходите от Агенция „Митници”, според която приходите от мита ще бъдат в рамките на предварителните прогнози – около 136 млн. лева. Приходите от акцизи ще бъдат с около 100 млн. лева повече от 2013 година, но ще се разминат с предварителните очаквания с 200 млн. лева.

Предвижданията в Бюджет 2014 година са НАП и Агенция „Митници” да съберат приходи от ДДС в размер на общо 8,28 млрд. лева. Досега и двете агенции са събрали по около 2,7 – 2,8 млрд. лева.

Митническата администрация е с висока степен на риск по отношение на корупционните практики, въпреки предприетите мерки от присъединяването ни към Европейския съюз, обясни още Асенов по повод последната акция по задържане на митничари с подозрения за участие в корупционни схеми.

Неговата препоръка е действията, които се взимат за ограничаване на корупцията да бъдат последователни и методични, както и да не зависят от конюнктурни решения на ръководството на Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
... да бе те тва са рисковете да не вземем да засегнем некои частни интереси. Некой който може да ни кихне на нас защо ли да киха на държавата ни.... кви обединения кви приходи ние работим на парче и личностни взаимоотношения ... тва е свободата.... да избираш!.... или беше да прибираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още