IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Стойчев: Има обективни причини за поскъпването на зеленчуците

В Румъния цената на салатата е от 30 до 50% по-ниска

10:28 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Едуард Стойчев: Има обективни причини за поскъпването на зеленчуците

Плодовете и зеленчуците поскъпнаха рязко тази година в диапазона 17-23%, до 200 на сто за зелената салата. Това каза пред БНТ  Едуард Стойчев – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Единствените зеленчуци, по-евтини спрямо 2014 г. с около 30%, са картофите. Произвеждаме 100 хил. т, а потребяваме 500 хил. т, затова цената им се определя най-вече от внос.

За поскъпването на зеленчуците има обективни причини като дългата зима и лошото време през март, а производителите не засадиха достатъчно салати. Същото се случи и в Гърция и се стигна до дефицит при този зеленчук. Сега  на пазара има голямо разнообразие от испански и италиански салати, обаче бройката струва 2 – 3 лв., каза Стойчев.
ДКСБТ наблюдава цените на едро, а какво се случва на пазара на дребно – спрямо цените на едро има една огромна разлика, отчете той.

В Румъния цените на пролетните зеленчуци са с 30 до 50% по-ниски, в сравнение с България, показа проверка на БНТ на пазара в Гюргево. Ако в Русе една връзка прясна салата е около 2 лв., същата на румънския пазар е около 1 лев. Стоките на пазара в Гюргево са произведени в окръга, продават ги фермерите вместо прекупвачи, а вносни са единствено цитрусите.

Румънци, които пътуват често до България, коментират: „Имахте много вкусни зеленчуци и плодове, а сега почти не могат да се намерят. Може би използвате повече синтетика в производството“. Съседите казват, че все повече румънци отказват да купуват продукти с нитрати.

Тъй като в северната ни съседка ДДС за храните ще бъде намален до 9% от юни, в пограничните райони българските потребители ще имат полза да купуват български стоки от Румъния, изчисли Стойчев.

Запитан защо търговските вериги предпочитат да продават вносни зеленчуци, той каза, че българските фермери произвеждат малки количества, а веригите искат големи партиди с определено качество.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още