IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Прокуратурата оспорва обявената от съда дата на неплатежоспособността на КТБ

Вместо 6 ноември, обвинителите искат началната дата да е 30 септември 2014 г.

17:24 | 28.04.15 г. 1
И Прокуратурата оспорва обявената от съда дата на неплатежоспособността на КТБ

Софийска градска прокуратура (СГП) подаде протест против решението на Софийски градски съд (СГС)  в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ) е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 6 ноември 2014 г. Това се съобщава на сайта на прокуратурата.

Прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност трябва да бъде 30 септември 2014 г., защото тогава вече е било ясно действителното състояние на банката, както и че собственият й капитал е отрицателна величина. 

Държавното обвинение цитира акта на съда, където се казва, че до отнемането на лиценза на 6 ноември 2014 г. банката била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност.

Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор, е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност, независимо че съществуват одитни доклади, според които към 30 септември 2014 г. банката е била с отрицателен капитал, се казва в протеста.

Прокуратурата обаче твърди, че не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена КТБ.

В съобщението се допълва, че в хода на междинните и пълните одити са констатирани груби нарушения при воденето на отчетността в банката. Например, насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати заеми на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица (без диверсификация на риска), заради което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката е изисквало определен период от време.

Но в одитните доклади е посочено, че към 30 септември банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е именно 30 септември 2014 г., се казва в съобщението.

БНБ съобщи преди дни, че ще обжалва датата на неплатежоспособността на КТБ. И според Централната банка за такава дата трябва да се счита 30 септември 2014 г., а не 6 ноември 2014 г.

Всичко за казуса КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
След поставянето на КТБ под "особен надзор" в банката не е направен НИТО ЕДИН ОДИТ от оторизирани одиторски фирми по съответните международни счетоводни стандарти. Всички одити на банки задължително СЕ ПУБЛИКУВАТ и са публично достъпни, като одита на KPMG, например.. Тези т.н. "одити" са тайни, с изрични уговорки в писмата за поемане на ангажимент, че НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОДИТИ и не могат да се използват за никакви счетоводни и банкови заключения. Кога мошениците ще спрат да манипулират обезумялото от манипулации население, което не е в състояние да схване нищо от ставащото на територията ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още