IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска да изпълним изискване за сигурността на личните документи*

Комисията е изпратила две мотивирани становища до България – в областта на околната среда и на вътрешните работи

16:21 | 29.04.15 г.
ЕК поиска да изпълним изискване за сигурността на личните документи*

Европейската комисия изпрати днес две мотивирани становища до България с искане за спазване на европейското законодателство в областта на околната среда и вътрешните работи. Те са част от априлския пакет с процедури, установяващ неизпълнението на задълженията на страните от ЕС по имплементиране на европейското законодателство в националното.

По отношение на становището в областта на вътрешните работи от Брюксел настояват България и още три държави (Естония, Гърция и Литва) да изпълнят изисквания относно сигурността на документите за самоличност и интегрирането на биометричните данни в разрешенията за пребивавване.

И четирите държави не са създали звено, което да гарантира задължителния обмен на информацията, съгласно законодателството на ЕС. Крайният срок за това беше 20 май 2013 година, напомнят от Европейската комисия. 

Създаването на такива звена за контакт е задължително и следва да даде възможност за обмен на информация, необходима за достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чипа на документите (паспорти и разрешения за пребиваване).

Властите в България, Естония, Гърция и Литва разполагат с два месеца, за да вземат необходимите мерки за привеждане в съответствие с искането на Комисията. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

В отделно мотивирано становище Европейската комисия поиска от България да приведе законодателството си в пълно съответствие с правилата на общността относно управлението на отпадъците от миннодобивната промишленост.

Директивата относно миннодобивните отпадъци има за цел предотвратяването или намаляването, доколкото е възможно, на неблагоприятните въздействия върху здравето на човека и околната среда, породени в резултат на управлението на отпадъците от миннодобивната промишленост.

Тъй като редица недостатъци в българското законодателство могат да доведат до по-ниско равнище на защита за здравето на човека и/или на околната среда, Комисията изпрати официално уведомително писмо през януари 2014 г. България все още не е приела необходимите мерки, поради което Комисията сега изпраща мотивирано становище. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Като цяло в априлския пакет от процедури за установяване на неизпълнение на задължения по европейското законодателство от страните членки Европейската комисия прие днес 120 решения, включително 38 мотивирани становища и 6 решения за сезиране на Съда на Европейския съюз.

Малко по-късно от Министерството на енергетиката уточниха, че измененията в Закона за подземните богатства, с които се транспонира европейското законодателство в областта на управлението на отпадъците от миннодобивната индустрия, са вече са изготвени и предстои внасянето им в Министерския съвет и след това да бъдат обсъдени в парламента.

С промените се унифицират понятията, с които боравят директивата. Уредена е и процедурата за информиране и участие на засегнатата общественост при издаване на разрешителни на оператори на съоръжения за минни отпадъци.

Проектът регламентира и правния ред за обобщаване и предоставяне на информация от задължените лица и компетентните органи с цел надлежно изпълнение на задълженията за изготвяне на доклади до ЕК от страна на Единния орган за управление на подземните богатства.

Промените доуточняват също и специфичните задължения на операторите на съоръжения за минни отпадъци във връзка с опазването на човешкото здраве и околната среда. Новите норми регламентират ясни законови критерии и процедури за превантивен, съпътстващ и последващ контрол върху управлението на минните отпадъци.

* Актуализирано с коментара на Министерството на енергетиката 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още