IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИ: Работим върху стратегия за привличане на инвеститори

Условията за вложения у нас не се представят достатъчно добре, според представители на бизнеса

11:44 | 30.04.15 г. 2
<p>
	Дискусия, организирана от Български форум на бизнес лидерите и представители на бизнеса. <em>Снимка: БТА</em></p>

Дискусия, организирана от Български форум на бизнес лидерите и представители на бизнеса. Снимка: БТА

Българската агенция за инвестиции (БАИ) работи върху стратегия за привличане на инвеститори, коментира по време на бизнес закуска председателят на Агенцията Стамен Янев. Той каза още, че институцията няма списък с потенциални компании, които могат да помогнат на икономиката на страната, а работят на принципа „конкретни фирми в конкретна държава“.

Представителите на бизнеса обаче смятат, че по този начин държавата ни не работи целенасочено за привличане на стратегически инвеститори.

Янев посочи още, че първо трябва да бъде изградена нужната инфраструктура и предоставени подходящите условия, преди да чакаме големите инвеститори. Той даде пример с добре развиващия се ИТ сектор, който разчита на бърз интернет и добре подготвените кадри.

Предприемачите привличат предприемачи, а не чиновниците, бяха категорични бизнес лидерите и препоръчаха в делегациите на БАИ да участват и бизнесмени с добри постижения в България.

По време на срещата от българския бизнес критикуваха начина на представяне на страната ни пред чужди инвеститори и заради липсата на достатъчно информация. Партньорите ни разбират от нас за ниските корпоративни данъци, а страната ни няма слоган и дори туристическо лого, коментира Максим Бехар. "Определено ни липсва ПР и маркетинг", призна от своя страна Янев. Той допълни, че Агенцията има идея да изпрати въпросник "Пет причини защо инвестираме в България" до големите чужди компании. На базата на отговорите ще бъде създадена брошура, която "всички министри да носят в чантите си и да раздават при своите срещи".

Бизнесът се оплака още от липсата на качествено образование у нас и поиска приватизация на сектора, за да се създава истински продукт. Решение е и внасянето на чужда работна ръка, смятат от водещите компании.

Те недоволстват и заради възлагането на обществени поръчки на фирми на хора с увреждания. Наблюденията на бизнеса са, че в последните месеци расте броят на такива фирми и може да има злоупотреби. Препоръките бяха да има повече свобода за възложителите, които сами да избират дали обществената поръчка е подходяща за хора с увреждания, каквато практика има в много държави от ЕС, а не Министерският съвет да определя обхвата на дейностите.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която също участва в дебата, посочи, че е изискване на ЕК държавата да определя обхвата на дейностите, но призна, че "действително има съмнения за заобикаляне на нормативната рамка". По тази причина се работи по нова концепция, залегнала в проекта за промени в Закона за обществените поръчки, която предвижда подобряване на контрола.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
ТИЯ очакват инвеститори-***. След аферата КТБ и изпълненията около ТВ7, трябва наистина да си ***, за да се набуташ в страна, която по нравите на властта е на ниво Нигерия. Ше додат, ама иска чекане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Стратегията е една реформа в администрацията,реформа в съдебната система,а не писане на *** планове и петилетки,но нали ви държат за топ..те,пак ще си остане на хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още