IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП забрани недобросъвестна практика на Кредихелп

Дружеството не предоставя своевременно пълна информация за изисквани обезпечения по договор за заем

12:01 | 07.05.15 г.
КЗП забрани недобросъвестна практика на Кредихелп

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на „Кредихелп” ООД да действа недобросъвестно спрямо клиентите си, като не им предоставя своевременно пълна информация относно изискванията за обезпечение по договор за заем, съобщиха от КЗП.

От Комисията посочват, че преди сключването на договора търговецът не уведомява заемополучателя, че съществува срок от 3 дни, в който е необходимо да осигури поръчител, както и че изисква критерии, на които този поръчител следва да отговаря.

Потребителят не е информиран и за обстоятелството, че ако не осигури поръчителство, ще му бъде начислена неустойка в размер на 472,80 лв., която представлява „такса” за неизпълнение на задължение по подписания договор и която ще трябва да заплати разсрочено в добавка към погасителните вноски.

Тези действия на търговеца противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и по смисъла на Закона за защита на потребителите представляват нелоялна търговска практика, посочват от комисията.

КЗП е наложила принудителна административна мярка за преустановяване на нарушението от страна на търговеца и недопускане на извършването му в бъдеще.

Санкцията за такова нарушение е до 30 хил. лв.

“Кредихелп” ООД е небанкова финансова институция, предоставяща бързи парични заеми до 3 хил. лв. на физически лица с доказан и недоказан доход. Дружеството е създадено през 2010 г. и е раздало над 50 хил. кредита през годините, в които развива дейност на пазара у нас, сочи информация от сайта на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още