IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За десета поредна година България отбелязва Деня на Европа

На 9 май 1950 година Робер Шуман призовава за обединението на Стария континент

10:12 | 09.05.15 г.
За десета поредна година България отбелязва Деня на Европа

България ще отбележи днес за десета поредна година Деня на Европа - 9 май, празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Същевременно в Русия днес се провежда традиционния военен парад, с който се отбелязва 70-годишнината от края на Втората световна война. 

Заради санкциите срещу Москва парадът се провежда в отсъствието на повечето лидери на държавите от ЕС, включително и от България. Парадът, демонстрация на руската военна мощ, ще коства около 150 млн. долара. Над 16 000 войници, танкове и самолети ще участват днес във военен парад с невиждан размах на Червения площад.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата
декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС.

Еврокомисари и служители на ЕК ще участват днес в множество прояви на европейско и национално равнище. ЕК ще отвори вратите си за граждани, различните генерални дирекции ще бъдат представени на 25 щанда. Сред другите прояви са Дни на отворените врати в представителства на ЕС в държавите от Общността, граждански диалози и културни събития.

Заедно с президента Росен Плевнелиев и заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева ще отбележи Деня на Европа у нас. Те и депутати в Европейския парламент ще участват от 11:30 часа днес в Младежкия ден на отворени врати в Дома на Европа в София.

Представителството на ЕК в България и Информационното бюро на Европейския парламент традиционно отварят вратите си за млади хора, ученици и студенти от цялата страна. Младежите получават възможност да научат повече за ЕС и европейските институции пряко от хората, които работят в тях.

Още новини от страната можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още