IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: За България най-важна е стабилността и териториалната цялост на Македония

Съседите да обърнат внимание на реформите, препоръча външният министър

11:06 | 12.05.15 г.
Митов: За България най-важна е стабилността и териториалната цялост на Македония

За България най-важна е стабилността и териториалната цялост на Македония. Това каза пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов по повод полицейската операция срещу албански въоръжени бойци в Куманово през почивните дни, при която загинаха осем полицаи и 14 нападатели.

„Не искаме да видим Македония в това състояние, в което беше преди Охридското споразумение. Македония има своето европейско бъдеще. България и другите европейски държави държат да помагат на страната по пътя й в посока евроинтеграция, но случващото се в момента поражда сериозни притеснения за стабилността и запазването на етническия мир“, каза Митов.

По думите му до момента не се наблюдават никакви признаци на етническо напрежение, ситуацията по границите е съвсем нормална, както и по българо-македонската, така и на сръбско-македонската граница. 

„Виждаме ясни знаци, както от страна на политическите партии, така и от страна на местното население, за това, че те държат етническия мир да бъде пазен, защото това е крехкият елемент във вътрешнополитическите отношения в Македония. Но трябва да си дадем сметка и за друго, отговорността е на правителството в Скопие. То трябва да даде ясни отговори на гражданите как беше проведена самата операция и как се управлява Македония по принцип. Виждаме, че в последните седмици се зародиха протести. От дълго време вече тече процес на разкрития, на които македонското правителство трябва да отговори“, допълни външният министър.

Той е казал това и вчера в разговор по телефона с външния министър на Македония.

„Правителството трябва да даде отговори и трябва да се поеме ясна политическа отговорност за случващото се. Хората имат право на добро управление. ЕС очаква реформи, които, за съжаление, не се случват в момента. Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция“, препоръча Митов.

Той отчете, че политическата нестабилност и неспособността на политическия елит да се обедини около определени национални приоритети създава вакуум, в който могат да навлязат радикални елементи.

Даниел Митов подчерта, че България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но като страна от ЕС имаме своите притеснения и задължение да помагаме на съседната страна по пътя към членството, което минава през тежки реформи и консенсуси.

Случващото се в съседната страна може да рефлектира и у нас, предупреди Митов. Според него групите, които целят дестабилизация на Македония, са „отломки от миналото“, започнали да набират скорост.

Митов заяви, че преди да бъде подписано Охридското споразумение, конфликтът е имал за цел разделянето на страната. Затова инциденти като последния показват, че е възможно сега да се цели същото. „Ние ясно и категорично заставаме зад териториалната цялост и стабилността на Република Македония“, коментира външният министър.

Последните събития в страната нямат връзка с преговорите за еврочленство. Членството на Македония в ЕС минава през реформи, които не виждаме, заяви Митов. Той припомни, че България все още има проблеми с реформата на съдебната система, но политиците признават това пред обществото.

„България е стабилна държава със стабилно правителство, не смятам, че може да изпаднем в изолация заради нестабилност в Македония“, подчерта той.

По повод искането на лидера на АБВ Георги Първанов за оставки на министри Митов отрече да има разцепление в управляващото мнозинство.

Той коментира още, че няма опасност диалогът с Русия по темата “Украйна” да замръзне, тъй като Европа цели конфликтът в Украйна да бъде решен чрез дипломация. Диалогът в Русия не е прекъснат и по конфликтите в Близкия Изток, в Северна Африка, преговорите с Иран.

По проблема “Ислямска държава” Даниел Митов заяви, че е мобилизиран целият потенциал на държавата. “Следим не само изкъсо и сериозно въпроса, но имаме намерение да предприемем бъдещи действия, така че да се елиминира всякаква възможност в България да се зародят терористични клетки, да се проповядва радикален ислям, български граждани да участват в бойни действия на страната на Ислямска държава или други терористични организации”, каза той.

В случая контролът върху нелегалната миграция и бежанския поток е важен, отчете той и припомни, че се говори за определянето на квоти за прием на бежанци в ЕС. Има държави, които не са съгласни, но ще намерим с аргументи формулата това да се случи, не може България, Гърция, Испания и Италия да поемат цялата тежест на бежанската вълна, допълни Митов.

Междувременно се очаква заради напрежението в Македония да заседава и Съветът по сигурността към Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още