IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Сред вложителите със специални лихви в КТБ има „известни имена“

Сред вложителите със специални условия има много депозити на юридически лица, които са най-крупните, поясни главният прокурор

16:14 | 12.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Цацаров: Сред вложителите със специални лихви в КТБ има „известни имена“

Сред вложителите със специални лихви в КТБ "има известни имена", заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Попитан за самоличността на вложителите със специални условия, той поясни, че "има известни имена", но и множество депозити на юридически лица, които определи като най-крупните.

По повод разкритията, че определените от БНБ квестори са променяли преференциални договори в обикновени, за да бъдат обезщетени "специалните вложители" от гаранционния фонд, главният прокурор отбеляза, че проверката по този въпрос е започнала след публикации в печата.

Не можете да приемете, че квесторите от първия ден, в който са встъпили в банката, са осъществявали действия, покрити от състава на престъплението "безстопанственост". Периодът е определен от колегите от Софийската градска прокуратура (СГП) с оглед наличието на начални данни или дейност, осъществена по т. нар. преференциални депозити - това е центърът на проверката до този момент, уточни той.

Сезирането е по пресата, когато такива публикации се появиха, СГП започна съответната проверка, каза Цацаров.

„Събрани са достатъчно документи, които показват физически и юридически лица с преференциални влогове, говорим за лихви от порядъка на 9,8%, и прекратяването на тези договори след поставянето на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване на изплащането на тези влогове от гаранционния фонд.“

При всички случаи предмет на изясняване е и това какви са били указанията, изпращани от БНБ към квесторите, отбеляза Цацаров.

Ако приемем, че такова поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда, поясни главният прокурор.

Това е въпрос на преценка на колегите от СГП, заяви Цацаров, попитан дали облагодетелствалите се от подобни действия ще следва да възстановят на фонда получените обезпечения.

Вчера стана известно, че Софийската градска прокуратура започва разследване срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов за умишлена безстопанственост. Освен това прокуратурата е разпоредила да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент. Трябва да бъдат уточнени и изплатените суми по тях, които са в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Предстоят и разпити на всички, които са имали преференциални депозити в КТБ, както и служителите, които имат отношение към това. Възложено е и назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
hevito666
преди 8 години
.....надупете го *** бе , от какво се срамувате ...???от години обяснявам , че е долен , мазен , гнусен , евтин мошенник и подлец от село Блатино ...!!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още