IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Не сме издавали предписания за предоговаряне на влогове в КТБ

Квесторите също не са искали подобно нещо от централната банка

16:28 | 11.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
БНБ: Не сме издавали предписания за предоговаряне на влогове в КТБ

Квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) никога не са искали от Българската народна банка (БНБ) предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на банката с нейни клиенти. И от друга страна, от централната банка също не са издавали предписания за предоговаряне на депозити, гарантират от БНБ в съобщение до медиите.

Изявлението идва във връзка с обвиненията към квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев, че са преправяли договори на депозити с преференциални лихви, чрез което са нарушили масата на несъстоятелността на КТБ. Прокуратурата започна разследване срещу двамата в подозрение за умишлена безстопанственост.

„Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях“, коментират казуса от БНБ.

Но от там отричат да са издавали каквито и да е било предписания или пък квесторите да са искали такива, свързани с  предоговаряне на влогове на КТБ с нейни клиенти.

„С решението на Управителния съвет (УС) на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20.06.2014 г. на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти“, уточняват от централната банка.

„Единствените операции, които са били разрешени на КТБ с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители“, гласи още съобщението на БНБ до медиите.

От там обясняват също, че по принцип намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове.

„Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ“, добавят от БНБ.

Всичко по казуса КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 41 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Сега индиректно бием по Костов, ама квесторите ще го отнесат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ето аз си измивам ръцете! Пилат Искров, или Иван Понтийски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още