IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Физическите лица са силно ограничени на пазара за енергийно обследване

Комисията ще санкционира днес „Топлофикация – София” за злоупотреба с господстващо положение

10:15 | 19.05.15 г.
КЗК: Физическите лица са силно ограничени на пазара за енергийно обследване

Физическите лица са изключително ограничени в участието им на пазара за енергийно обследване на сградите, коментира в ефира на БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов. Този извод е направил регулаторът след преглед на Закона за енергийната ефективност.

Според Комисията текстовете налагат изключително много и ненужни изисквания към участниците на пазара за енергийни обследвания. Този пазар трябва да бъде отворен и да дава възможност на компаниите, които участват на него, да работят и да носят отговорност за своите експертизи, обясни още Гаврилов.

Той обаче не е голям оптимист, че ще има реакция на институциите за становището на КЗК по текстовете в закона. Гаврилов се базира на опита досега с подобни анализи и посочи за пример анализ на КЗК на Закона за енергетиката. Оценката на регулатора е, че има неравноправно положение между клиентите на топлофикациите и редовните платци всъщност са губещата страна.

От  КЗК са посочили още, че не е предвидена процедура за доказване на кражби на топлинна енергия. „Не се осъществи сериозна ревизия на Закона за енергетиката”, допълни още Гаврилов.

КЗК ще обяви днес свое решение относно налагане на санкция срещу „Топлофикация – София” за злоупотреба с господстващо положение, стана ясно още от думите на Гаврилов. Той посочи, че глобата ще бъде в размер на 125 хил. лева, но не би трябвало тези разходи да бъдат признати от енергийния регулатор и те да натежат на сметките на потребителите.

Нарушението на дружеството е ограничаването на навлизането на пазара за топлинни услуги на малка фирма и това, че не е уведомило клиентите си, че трябва да сменят уредите за топлинно отчитане при влизането на пазара на новата компания.

Говорителят на КЗК уточни, че решението е на база на постановление на Върховния административен съд, който е приел мотивите на регулатора, но е намалил санкцията близо три пъти - от 340 хил. лева на 125 хил. лева.

„Това доста обезсмисля нашите усилия и демотивира нашия персонал”, каза Гаврилов и допълва, че решението на съда насърчава и нелоялното поведение на компаниите. „Печалбите от нарушенията са огромни, а санкциите – незначителни на фона на тези печалби”, каза още той.

Гаврилов посочи, че наличието на монополи не е проблем за пазара, но е проблем, когато големите компании злоупотребяват със своето положение на пазара. Затова е и важно големите фирми да бъдат дисциплинирани, защото те всъщност влияят на развитието на пазара, а не малките компании. 

Глобите от решенията на КЗК влизат директно в републиканския бюджет и отговорност за тяхното разходване носи финансовият министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още