IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще продаде дела си в Пловдивския панаир чрез търг с явно наддаване

До началото на юни се очаква независима приватизационна оценка на дружеството

17:58 | 20.05.15 г. 3
Държавата ще продаде дела си в Пловдивския панаир чрез търг с явно наддаване

Миноритарният държавен дял в "Международен панаир Пловдив" от 49,63% ще се обяви за приватизация на публичен търг с явно наддаване, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, цитиран от БТА.

От трите възможни форми на раздържавяване - конкурс, предлагане чрез фондовата борса и публичен търг с явно наддаване, е избрана третата процедура, обясниха от АПСК.

Принципалът на панаира – Министерството на икономиката, вече е сключил договор за оценяване на активите на панаира с адвокатското дружество „Попов и партньори“, коментира още ръководителят на Агенцията. Документът е бил подписан на 7 май, до началото на юни правната кантора трябва да изготви приватизационна оценка, правен анализ и информационен меморандум за пловдивското дружество.

Едва след това ще станат ясни финансовото състояние и балансовите стойности на Пловдивския панаир и ще може да бъде определена минималната тръжна цена на дружеството.

Очакванията на Агенцията по приватизация е търгът за продажбата на държавния дял в панаира да бъде обявен към края на юни.

Специални изисквания към кандидат-купувачите няма да има, тъй като става дума за продажба на миноритарен дял, а управлението на дружеството зависи от мажоритарния собственик, обясниха от Агенцията.

Междувременно, докато тече процедурата, е възможно икономическото министерство да реши да запази част от акциите на панаира, допускат от Агенцията. Възможно е и държавният дял или част от него да бъде дарен на община Пловдив, но за целта е нужно местната управа да поиска това от принципала на дружеството и да получи одобрението на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Продължението беше изтрито:3.Няма да се търси произход на парите.4.Може и да не продам всичко.5.Дали да не набутам Община Пловдив?6.При кой вариант ще гепя повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Поздравления за авторката на статията!По-добре и аз не бих могъл да опиша бъркотията в управлението на държавата:1. Делът щял да се продава явно.2. Държавата-собственик не знае колко струва собствеността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Преебатизацията на миноритарния дял означава окночателно съсипване на Панаира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още