IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихачов: Инвестиционният стокообмен на България и Русия е 3 млрд. долара

Въпреки политическата ситуация България и Русия трябва да развиват икономическите си връзки, заяви в Москва Божидар Лукарски

16:32 | 25.05.15 г. 4
<p>
	Божидар Лукарски (вляво) разговаря с Алексей Лихачов. Снимка: <em>Министерството на икономиката</em></p>

Божидар Лукарски (вляво) разговаря с Алексей Лихачов. Снимка: Министерството на икономиката

България и Русия трябва да поддържат добри икономически отношения и политическата ситуация не трябва да пречи на развитието на икономическите връзки между двете страни. Това коментираха министърът на икономиката Божидар Лукарски и първият зам.-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов след срещата си в Москва.

По данни на Лихачов инвестиционният стокообмен между Русия и България възлиза на 3 млрд. долара, а заедно с частните инвестиции на руските граждани в недвижими имоти надхвърля 5 млрд. долара, пишат от пресцентъра на българското икономическо министерство.

Двамата бяха категорични, че от особена важност за поддържане на добрите отношения са редовните заседания на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Среща в подобен формат не е провеждана от 2011 година.

Лукарски е предложил на срещата си с Лихачов към края на октомври или в средата на ноември тази година да има подобно заседание.

От българска страна комисията се оглавява от министъра на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката – Теменужка Петкова. Очакванията на Лукарски са до две седмици и Москва да определи своя съпредседател на комисията.

Събитието ще бъде съпътствано с бизнес форум, обясни още икономическият министър.

Припомняме, че преди седмици Лукарски се ангажира от парламентарната трибуна да възстанови заседанията на комисията. Той обаче беше категоричен, че връзките с Русия не са прекъснати и има различни заседания на работни групи по различни теми.

Броени дни по-късно обаче Съюзът на машиностроителите в Русия отказа да подпише спогодба за сътрудничество с българските си колеги. Изтъкнатата причина бяха санкциите на ЕС срещу Русия, както и появата на антируски настроения в България.

Пред БНР Лукарски е споделил след срещата си с Лихачов, че по време на разговорите не е била повдигана темата за санкциите – нито европейските, нито руските.

Министър Лукарски е на двудневно работно посещение в Москва, заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, председателя на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев и директора на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

В делегацията са и 40 български фирми, 12 от които са част от търговска мисия, която включва двустранни срещи и посещение на международната специализирана изложба „Металообработка 2015”, Москва. Мисията се организира от ИАНМСП по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007–2013 г. и цели насърчаване на експортния потенциал на българските предприятия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
За Русия ние не сме СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА и ако имат проблем за обсъждане те го отнасят до Шевкович или фрица Йотингер на който българското правителство делигира права на представителност по сключени с Русия договори. Българската делегация се възприема от Москва като навлеци, които до вчера са сключвали с тях договори, а после типично по андрешковски са отказали да изпълнят. За Русия надежден партньор е Турция, а не България. Рашъните с удоволствие ще ни върнат на тези от които ни освободиха. Да му мисли Бойковия цар и тази прокълната фамилия на Кобургите сменила робството на султана с тяхната колониална зависимост. ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО РАШЪНИТЕ НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ. С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ НИ ВЪРНАТ ОБРАТНО НА ТУРЦИЯ. "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ " вече е факт. Центъра му е ОДРИН и рашъните нямат нищо против това.ВИЖТЕ ГРАНИЦИТЕ НА "Еврорегион Тракия"Те повтарят тези на Източна Румелия. ТЕЗИ КОИТО НИ ОСВОБОДИХА ТЕ ЩЕ НИ И ЗАРОБЯТ - не защото го искат, а защото ние така пожелахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ми ко да те опровергават, следващия път тоз нашия ще го приеме чистачката в посолството, да разбере най-накрая до къде я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Айде , бе отворковци дето мажете минуси ...опровергайте или дайте по разумен коментар на положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
На Русия и е през оная работа за икономическите взаимоотношения с България.Първия заместник на заместника приел делегацията...какъв го дирите там сега , бе ...Плевнелиев пратете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още