IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Комаров: Ядрената енергетика не трябва да е подчинена на политиката

България се нуждае от много електроенергия и удължаването живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй е важно, заяви зам. шефът на Росатом

20:42 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
К. Комаров: Ядрената енергетика не трябва да е подчинена на политиката

Ядрената енергетика не трябва да е подчинена на политиката и задълженията трябва да бъда изпълнявани. Това каза по време на брифинг първият зам.-изпълнителен директор на Росатом Кирил Комаров. Той допълни, че ядрената енергетика е много чувствителен сектор и Росатом никога не са използвали своето положение за натиск, защото пазят своята репутация на надежден доставчик, който винаги изпълнява своите задължения.

Неговият коментар беше в отговор на въпрос основателни ли са страховете, че охладнелите отношения между Русия и Запада могат да забавят проекта по модернизация и удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ Козлодуй. 

Комаров припомни, че България и Росатом са в процедура по арбитраж за спирането на проекта за изграждание на АЕЦ Белене, но въпреки това руската държавна корпорация изпълнява своите задължения към страната. "Не бихме си позволили друго поведение", каза той и допълни, че компанията е регистрирала загуби от решението на правителството на България да спре строителството на централата. По негови думи страната ни се нуждае от много електроенергия и удължаването на срока на експлоатация на двата блока е важно за България.

Комаров посочи проекта за удължаване на живота на пети блок за пример за добро сътрудничество в сферата на ядрената енергетика - в него съвместно работят Росатом, френската EDF и американската Westinghouse.

"Изпълняваме своите задължения навсякъде по света", каза още Комаров и допълни, че нито един договор, компания или сътрудник на Росатом не е обект на западните санкции. Според него всички много добре разбират, че ядрената енергетика е много чувствителна сфера и санкциите трябва да бъдат последната стъпка.

Ядрените проекти са много дългосрочни - около 10 години продължава строителството и въвеждането в експлоатация, а самата експлоатацията е към 20 - 30 години. Самото извеждане от експлоатация също отнема към 20-30 години. Заради тази дългосрочност политиката не трябва да влияе на развитието на проектите, допълни Комаров.

Той посочи, че Росатом има уникален статут - от една страна тя е държавна компания, която предоставя изцяло ядрено оборудване, от друга страна в Русия няма министерство, което да отговаря за използването на ядрената енергия за мирни цели и тази роля играе именно Росатом. Компанията има и законодателна инициатива в своята сфера, обясни още Комаров.

В своето изявление по време на седмото издание на Атомекспо в Москва първият зам.-директор на Росатом посочи, че през последните четири години компанията е реализирала проекти за 80 млрд. долара. В началото на годината инвестиционният портфейл на компанията е в размер на над 100 млрд. долара и Комаров очаква разширение през следващите години. Само в Русия компанията строи 9 блока, а в различен стадий са още 29 ядрени блока

Като цяло интересът към ядрената енергетика расте, особено в страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и в цяла Азия, отчете още Кирил Комаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още