IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия на Брюксел ще проверява качеството на българското мляко

Над 33 ферми не покриват хигиенните изисквания на ЕК, заяви експерт

08:54 | 05.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мисия на Брюксел ще проверява качеството на българското мляко

Мисия на Европейската комисия (ЕК) пристига у нас, за да провери качеството на добиваното мляко в България, според критериите на общността, съобщи БНР. В края на тази година изтича преходният период за фермите, които не могат да изпълнят европейските хигиенни изисквания за млякото. Три пъти България поиска и получи от ЕК удължаване на срока – последния път до края на 2015 г.

Вчера министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че ново удължаване на срока страната ни няма да иска.
Броят на фермите, които са постигнали изискванията на ЕК, е над 3 600 от общо 37-38 хи. ферми, каза д-р Марин Маринов – главен експерт в Дирекция „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по храните. Той обаче уточни, че две трети от кравите в България са в тези 3 600 ферми.

Фермите у нас са разделени в три групи, припомни д-р Маринов. Първата група са модерните ферми, които отговарят на всички изисквания. Втората група са стопанствата, които са постигнали част от изискванията и то по-специално в материалната база и остава да постигнат показателите в хигиената на мляко. Третата група и най-многобройна група не са постигнали нито едно от изискванията.

В първата група са над 3 600 ферми. Във втората са около 500-600, те са в процес на категоризация, за да влязат в списъка с отговарящи. Третата група са ферми с една, две, три крави. „Сега в този последен период на дерогация работим точно с тези ферми, тъй като изискването на Европейската комисия е да намалим фермите, които произвеждат неотговарящо на изискванията мляко, каза  д-р Маринов.

Експертът обясни и какви са перспективите пред малките ферми, ако не успеят до края на годината да покрият изискванията: „Първо, те могат да направят модернизация и да влязат в първа група. Ако не я направят, имат още две възможности – едната е да преминат в месно направление, т.е. да не произвеждат мляко, а да произвеждат телета. Третият вариант е да оставят продукцията за лична консумация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
От нищо няма да се засрами - там отдавна са забравили как изглежда истинското мляко и критериите им са синтетични! То и тук вече по градовете, където хората са принудени от години да викат "мляко" на тези европейски сурогати по магазините, вече има вкусова и дори физиологична непоносимост към истинското мляко и млечни продукти. Тъй като аз си имам ятаци и у дома се яде само натурално мляко и сирене, имам много случаи, когато съм предлагал на приятели и децата им и не могат да го ядят - миришело им на крава! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Мисията на Брюксел ще се засрами от качествата на българското мляко сравнено с европейското и дори може да възникне такава завист, че допълнително да орежат мизерните квоти, които са ни определили и да създадат нови пречки пред българските производители. Отдавна брюкселските зелки са изразили предпочитания към протеини на прах размесени с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още