IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Взривът на полигон на ВМЗ-Сопот показа нарушени процедури за безопаснот

Състоянието на единия от пострадалите в Анево остава тежко

09:54 | 07.06.15 г. 1
Експерт: Взривът на полигон на ВМЗ-Сопот показа нарушени процедури за безопаснот

Защо се стигна до пореден взрив, свързан с дейността на ВМЗ-Сопот, коментират експерти ден след като един човек загина, а четирима бяха ранени при инцидент по време на експериментална стрелба в полигон на предприятието до село Анево. Загиналият е американски военен. Сред ранените са двама чужденци и двама българи.

Остава тежко състоянието на американски гражданин, приет е в пловдивската болница "Свети Георги" с множество травми и разкъсни рани. Лекарите са оперирали ръцете му. "Има шанс за живота му. Ампутирана е част от дясната ръка", заяви шефът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев пред Нова телевизия.

Състоянието на другите трима ранени е стабилно. Един от тях е канадец - ранен в дясното рамо и ходилото на десния крак. Двамата пострадали българи са стабилизирани. Те са на 25 и 28 години и са с множество рани на ръцете и краката. Предстоят им допълнителни изследвания и манипулации.

Все още не е ясно кога ще бъдат изписани пострадалите. В болницата се очаква да пристигне и американският посланик. 



Взривът стана вчера около 11.30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Собственик на взривилата се граната е фирмата, наела полигона – „Алгънс“.

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока", заяви за Нова телевизия проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

Според него твърденията, че във ВМЗ-Сопот нещата са наред и всичко се контролира и охранява, не отговарят на истината. Той изключи възможността зачестилите експлозии, свързани с предприятието, да са дело на зложелателна конкуренция.

Експертът изтъкна, че главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. Наемат се хора, на които им липсват опит или познания. "В района безработицата е голяма. Немотията кара хората да забравят всякакви мерки за предпазливост. Очевидно е, че там нищо не се е спазвало. Около този, който стреля, не трябва да има никой", поясни проф. Радулов.

В телефонна връзка бившият директор на „Терем-Костенец” Марин Иванов се съгласи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитна стена. "Трябвало е да бъдат проведени полигонни и лабораторни изпитания на самите боеприпаси ", уточни Иванов. Фирмата "Алгънс" отдавна е на пазара, допълни той.

„Алгънс" ЕООД е българска, а не американска фирма. Тя е наела полигона край Анево и вероятно тя е организирала изпитанията на фаталните гранати, съобщава "24 часа". Според изданието фирмата е собственост на Александър Димитров. От 2013 г. тя притежава лиценз за търговия с оръжие и боеприпаси, издаден от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и външнотърговска дейност.

Припомняме, че на 21 март взрив от складовете във ВМЗ-Сопот изпочупи прозорци на къщи в Иганово, а над 250 души бяха евакуирани.

На 14 април нови взривове уплашиха жителите на селото. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
След всеки взрив специалистите констатират че причините са занишен контрол и неквалифициран персонал След това взривовете продължават *** ли са тези хора или просто никои не му пука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още