IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В бюджета на НЗОК няма пари за профилактика на всички, твърди експрет

Предложението на здравния министър означава готовност за увеличение на бюджета на Касата с около 50 млн. лв.

17:46 | 09.06.15 г.
В бюджета на НЗОК няма пари за профилактика на всички, твърди експрет

В бюджета на Здравната каса няма пари за профилактика на всички. Това каза доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари по повод предложението на здравния министър хората, които не минават на профилактични прегледи, да заплащат по-високи здравни вноски или да заплащат сами лечението си.

Пред БНР доц. Киров определи идеята като „разумна мярка“, но посочи проблемите, които биха възникнали.

По думите му в момента бюджетът, който е предвиден за профилактичните прегледи, е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи. „Т.е. ако всички минат тези прегледи, няма предвидени средства за това, не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма средства предвидени и за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими, както например мамографията при жените, така и едно изследване на кръвта, свързано със заболяване на простатната жлеза при мъжете“, посочи той.

За доц. Киров предложението на здравния министър означава готовност за увеличение на бюджета на Касата с около 45-50 милиона лева.

Друг въпрос, който възниква, е свързан с хората, които се осигуряват от държавата – пенсионери, деца, държавни служители. „Там какъв би бил този ефект, т.е. при тези хора няма да има резултат от тази мярка, защото това няма да касае техния джоб, някой друг ще заплати за тях, за това неспазване на правилата“, посочи експертът.

Той напомни, че санкцията, която е разписана в момента в закона, не може да бъде приложена, тъй като не се посочва кой трябва да санкционира непосещаващите профилактичен преглед и какъв да е механизмът за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още