IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери блокираха русенския Дунав мост заради срива в цените на млякото

Производителите разляха прясно мляко пред камионите в знак на протест

14:33 | 12.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Фермери блокираха Дунав мост при Русе, съобщи БНР. Там още от сутринта започнаха да се събират млекопроизводители от цялата страна. Макар че в началото нямаха намерение да затварят моста и това не беше обявено, точно в 11 часа всички хора, които бяха дошли на протеста, затвориха граничния пункт.

Веднага се образуваха километрични опашки във всички посоки. След предупреждение от полицията, че такова действие е незаконно и организаторите могат да бъдат арестувани, животновъдите решиха на всеки 20 минути да блокират за по десет минути моста, но мнозинството от тях реши да останат на него. Така мостът остана затворен.

Над 500 млекопроизводители дойдоха на протеста в Русе от всички краища на страната. Те демонстративно разляха прясно мляко пред цистерните, които превозват мляко за България от Унгария и Румъния. Самите животновъди не скриха и разочарованието си, че вместо очакваните две хиляди протестиращи са дошли едва 500.

Исканията им са ясни – подкрепа от страна на държавата за сектор "Животновъдство" и по-високи изкупни цени на млякото. Танчо Колев от Сдружението на млекопроизводителите обясни: „Основното ни искане е да ни бъдат възстановени щетите заради ембаргото. В момента търпим някъде около 20-25 стотинки загуба на литър мляко.

Ние искаме ДАИ, данъчните и Агенцията по храните съвместно да влязат в млекопреработвателните пунктове. Една кофичка 400 грама айрян струва 70 стотинки, а литър мляко, от който ще се направят от пет до десет литра айрян, струва 40 стотинки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още