IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока скара БСП и ГЕРБ в парламента

Политиката в енергетиката води до непосилни цени, упрекна левицата

14:51 | 12.06.15 г. 1
Цената на тока скара БСП и ГЕРБ в парламента

Поскъпването на тока скара БСП и ГЕРБ. Социалистът Таско Ерменков обвини от името на своите съпартийци премиера Бойко Борисов в натиск върху КЕВР, а пък Делян Добре от ГЕРБ го призова да не използва темата за енергетиката за политиканстване.

Според Ерменков връщането на ГЕРБ на власт се отразява пагубно на цените на тока.

"Става дума за продължаване на онази политика в енергетиката, водеща до непосилни цени, както за хората, така и за бизнеса", коментира той и припомни, че Борисов приключи предсрочно първия си премиерски мандат именно заради уличните протести заради поскъпването на тока.

Борисов призова преди дни държавният регулатор да разгледа отново решението си за поскъпването на електроенергията, което Ерменков разтълкува като пряка намеса в работата на независимата комисия.

"Нали целта на парламента да избира комисарите е да се гарантира нейната независимост? Само че премиерът и този път не успя да устои на изкушението да определя еднолично съдбата на хората", упрекна социалистът.

Добрев пък му отрече да има натиск от страна на изпълнителната власт върху регулатора. "Ако допуснем, че премиерът може да влияе върху КЕВР, то е само върху двама от общо девет членове, които са излъчени от ГЕРБ", защити лидера си той.

В същото време Ерменков призна, че БСП също има своите резерви към решението на комисията относно небалансирания подход по отношение на държавните и частни предприятия.

"Намалява се цената, по която НЕК ще продава цената, но в същото време скача цената за потребителите. Не се насочват усилията за ликвидиране на дефицита на НЕК, а те идват от преференциалните цени за възобновяемите източници и убийствените договори с американските централи", обвини Ерменков.

Според него със скока на цената на тока ще се увеличи броят на енергийно бедните, което ще доведе до по нататъшното обедняване на хората.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Загуби пренос - Чехия 5, 08%, Франция 5, 22%, Австрия 5, 64%, Швеция 7, 03%, Швейцария 7, 15%, Естония 7, 36%, България 8, 79%, Испания 9, 27%, Унгария 10, 52%, Турция 14, 11%, Сърбия 15, 37% - загуби пренос, а кВтч им струва 8 стотинки. . . . . https://***.google.bg/publicdata/directory?hl=bg&dl=bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още