IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените през май отново тръгнаха надолу

НСИ отчита дефлация от 0,2% спрямо април, за година инфлацията се задържа на положителна територия

12:04 | 15.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Цените през май отново тръгнаха надолу

След едва три месеца на повишение на цените през май Националният статистически институт отново отчита дефлация спрямо април. 

Потребителските цени през май са се повишили с 0,9% годишно и са се понижили с 0,2% спрямо април, показват предварителните данни на НСИ. През април показателят отбеляза ръст, като това бе първата по-осезателна и едва втората (поредна) годишна инфлация за последната година.

Инфлацията от началото на годината е 0,7%, а средногодишната инфлация за периода юни 2014 - май 2015 г. спрямо периода юни 2013 - май 2014 г. е минус 0,5%.

Припомняме, че Министерството на финансите прогнозира дефлация от 0,6% за цялата 2015 г. основно заради по-ниската цена на горивата.

През май 2015 г. цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки са се понижили спрямо април с 0,9%. Намалението при жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива е с 0,1%. Понижили са се цените в здравеопазването - с 0,2%.

При храните най-сериозен месечен спад статистиците отчитат при яйцата - с 2,3%, свинското месо - с 1,7%, рибата - с 1,1%. Същевременно обаче олиото поскъпва с 2,1%, каймата - с 1 на сто, захарта - с 1,7%. 

По-съществени измемения има в цените на плодовете и зеленчуците със сезонен характер. Доматите поевтиняват с 13,1%, зелето - с 26,5%, краставиците - с 35,8%. В същото време поскъпват ябълките - с 10,3%, цитрусовите и южните плодове - с 11%. 

Увеличение на цените спрямо април има във всички останали сектори - облекло и обувки - с 0,7%; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0,1%; транспорт - ръст с 1,9%;  ресторанти и хотели - увеличение с 0,1%; разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0,2%.

През петия месец на годината е регистрирано намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 0,3%. Цените на лекарските услуги са се увеличили с 0,1%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

През май в в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) цените са се понижили при хранителни продукти с 1,8% и при нехранителни стоки - с 0,1%;

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец инфлацията е 0,0%, а на годишна база има дефлация от 0,3%. Средногодишната инфлация за периода юни 2014 - май 2015 г. спрямо периода юни 2013 - май 2014 г. е минус 1,4%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
Дефлация при 2.5% икономически растеж според НСИЕгати смешките, егати лъжите, егати тупурдиятаПалячовците от НСИ нямат акъл за 2 пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още