IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпката за бизнеса заради по-скъпия ток ще струва 90 млн. лева

От подкрепата ще могат да се възползват около 30 големи индустриални предприятия

13:11 | 17.06.15 г.
Отстъпката за бизнеса заради по-скъпия ток ще струва 90 млн. лева

Общо 90 млн. лева ще струва облекчението за бизнеса заради по-скъпия ток, съобщи на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме, че вчера Министерството на енергетиката публикува проект на наредба, с която предлага предприятията с годишна консумация на енергия над 30 гигаватчаса да ползват 85% отстъпка от „зелената“ компонента на таксата „задължения към обществото“ за потребената енергия над тази граница.

Въпросната наредба трябваше да бъде готова още в началото на тази година. Енергийното министерство се разбърза с написването ѝ заради напрежението около предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени на тока за регулаторния период от 1 юли.

На днешния брифинг Петкова обясни, че от подкрепата ще могат да се възползват около 30 големи индустриални предприятия от 65 сектора.

Енергийният министър допълни, че наредбата е изготвена изцяло в съзвучие с насоките на Европейската комисия за отпускане на държавна помощ, но въпреки това тя трябва да бъде нотифицирана от Брюксел, преди да влезе в сила.

Насоките на ЕК са определили секторите, които ще имат право на подкрепа и целта е подкрепата на голямата енергоемка индустрия. Петкова уточни, че помощта не може да се отпуска за прекалено голям кръгот предприятия, защото има риск от прекомерна държавна помощ.

Имено заради насоките на ЕК в наредбата не е включена идеята на Делян Добрев отстъпката да се получава при годишно потребление от над 10 гигаватчаса годишно. Като пример какви индустрии ще получат държавна подкрепа Петкова посочи стоманодобивните предприятия, чието годишно потребление е над 400 гигаватчаса годишно.

Ако отговорът от ЕК относно наредбата се забави, големите енергийни консуматори ще плащат такса „задължение към обществото“ в размер на 40,21 лева за мегаватчас. Когато наредбата влезе в сила обаче, събраните в повече средства ще им бъдат възстановени, коментира министър Теменужка Петкова.

Според изчисленията на Министерството на енергетиката с отстъпката големите индустриални предприятия ще плащат около 21 лева за мгвтч такса „задължения към обществото“.

По време на краткия брифинг Петкова коментира и искането на оставката й от страна на бизнеса. Тя каза, че не може "да се сърди" на подобно искане, но  настояванията на бизнеса са свързани с цената на тока, а КЕВР е независима институция и именно тя определя цената на електроенергията.

"Ако има нещо, с което не съм изпълнила свои ангажименти, готова съм на диалог с бизнеса", допълни още тя.

Припомняме обаче, че работодателските организации поискаха оставките на Теменужка Петкова заради липсата на реформа в енертетиката и на Иван Иванов заради поскъпването на тока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още