IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

39% от българските мениджъри сменят работата си заради заплащането

Средно около 10 на сто от служителите напускат доброволно през последните две години

15:16 | 17.06.15 г.
39% от българските мениджъри сменят работата си заради заплащането

39% от българските мениджъри сменят работните си места заради възнаграждението, а 36% - поради липса на кариерно развитие. Това показва годишното проучване на пазара на човешкия труд и капитал на консултантската компания OD&M Consulting.

19% от мениджърите напускат поради натовареността на работното място, а 28% от експертите - в търсене на нова кариера. 16 на сто от служителите напускат работното си място заради взаимоотношенията с мениджъри и колеги. Също толкова голям е делът на оперативните служители, напуснали заради емиграция.

В проучването са участвали 173 компании в България, като са изследвани над 75 хил. индивидуални пакета възнаграждения. Сред изследваните сектори са банковият, застрахователният, ИТ, изнесени услуги, производства, в това число хранително и автомобилно, фармацевтичният и други.

Делът на хората, които доброволно напускат компанията спрямо средносписъчния брой персонал, през последните две години е средно 10% и няма тенденция към повишаване или намаляване, разкрива още проучването.

Как компаниите мотивират служителите си?

Непаричните придобивки са традиционни в последните няколко години, но се прилагат все по-масово от работодателите като начини за стимулиране на служителите, сочат наблюденията на консултантите. Най-разпространени са служебните мобилни телефони - 87% от служителите имат служебен телефон с приемлив лимит или без такъв.

84% от компаниите увеличават компетенциите и развиват хората си, като ги обучават на различни умения. Профилактични прегледи осигуряват 75% от работодателите.

67% от компаниите предлагат ваучери за храна на всички свои служители и лаптопи на определeни позиции. Частно медицинско осигуряване предлагат 61%, а животозастраховки и застраховки за нетрудоспособност имат над 60% от заетите хора.

Продължава и тенденцията за мотивиране на отделни, ключови за компанията служители. Най-често използваните прийоми са програми за обучение и развитие (за 39% от компаниите) и възможности за участие в интересни проекти (23%). Увеличение на възнаграждението предлагат 18% от работодателите, а непарични придобивки – 17%.

5% среден ръст на заплатите

Проучването разкрива още, че в последните четири години средното увеличение на заплатите е около 5%, като този ръст се запазва и през 2015 г. Същият процент се очаква и за 2016 г.

Най-високи са възнагражденията на топ мениджмънта в производствените компании и телекомите, което се дължи на големината на тези видове компании и съответно по-големия обхват на отговорности на топ мениджмънта.

За линейните мениджъри и експертите най-високи са заплатите във фармацевтичния сектор. ИТ секторът традиционно плаща най-добре на специалистите си.

Никак не са и изненадващи другите изводи в проучването - заплатите и бонусите в София са по-високи от тези в провинцията, а международните компании предлагат по-високи възнаграждения на топ мениджърите си и на своите експерти. Оперативните нива работници са със сходни възнаграждения в българските и международни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още