IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 200 бежанци пристигат всяка седмица в България

В Гърция всеки ден пристигат по 600 души - това е хуманитарна криза, каза говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков

11:03 | 18.06.15 г. 1
Около 200 бежанци пристигат всяка седмица в България

Около 200 бежанци пристигат в България всяка седмица, съобщи пред БНР говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Борис Чеширков.

По думите му това е траен темп. „Той не е сравним с края на 2013 г., когато в страната идваха по 100 души на ден, нито с времето преди 2013 г., когато приемахме по 1000 души на година“, допълни той.

За сравнение Чеширков отбеляза обаче мащабите в Европа, където само за последните пет месеца над 100 хил. души са пристигнали в Италия и Гърция. В Гърция всеки ден пристигат по 600 души, това е хуманитарна криза, каза той.

„Но въпреки това трябва да запомним, че бежанците не са в България, не са в Европа. 9 от 10 души, които са избягали от дома си, са в развиваща се страна. Това се дължи на огромния дефицит на мир. В последните 5 години наблюдаваме 15 конфликта – на много места в Африка, Близкия изток, Сирия, Ирак.... Това е много тревожно“, коментира говорителят.

„България успя да подобри значително системата за убежища миналата година. Условията в центровете се подобриха и покриха минималните стандарти. Капацитетът на държавата да приеме хора се увеличи петкратно. Удвои се съставът на Държавната агенция за бежанци да изпълнява своите ангажименти“, допълни той.

По думите му обаче притесненията са свързани с устойчивостта на тези подобрения, тъй като средствата, които са на разположение на Държавната агенция за бежанци, са крайно недостатъчни да се покрият ефективно нуждите на хората в центровете и да се изпълни по най-добрия начин процедурата за определяне на статута на тези хора.

Броят на бежанците и вътрешно разселените лица е достигнал рекордно ниво – 59,5 млн. души през 2014 г. Това е с над 8 млн. повече в сравнение с 2013 г., пише  в разпространен днес в Женева доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Ако всички те бяха събрани в една държава, тя би заела 24-та позиция в света по брой на населението, а половината бежанци са деца, обобщава ТАСС данни от доклада.

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш изтъкна, че хуманитарните организации са безсилни да се справят със ситуацията и предупреди, че очаква пиково покачване на разселените и бежанците в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 8 години
супер!по 200 на седмица българи напусщат българияравновестието се крепиблагодаря ви бежанци - добре сте дошли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още