IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С пари от ЕС извеждат около 800 бежанци със статут от центровете за настаняване

Средствата ще се ползват за подобряване на условията на живот в центровете, за преводачи, наеми и други дейности

17:37 | 20.06.15 г.
С пари от ЕС извеждат около 800 бежанци със статут от центровете за настаняване

Около 800 души ще бъдат изведени от центровете за бежанци на квартири в страната с част от отпуснатите 4 млн. евро от Европейската комисия (ЕК). Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците, по повод днешния Международен ден на бежанците.

Казаков поясни, че 4-те млн. евро са строго съгласувани като разходи с Европейската комисия и ще послужат само за определен вид дейности.

„На първо място това е подобряването на условията на живот на настанените хора в центровете, на второ място това са отпуснати средства за преводачи, на трето място това са средства за здравно осигуряване”, обясни Казаков.

По думите му ще има отделни средства и за закупуване на фургонен модул, в който ще могат да се настанят четиристотин души.

„С тези средства ще се изведат от центровете хора, които са получили закрила през 2014 г., но все още стоят в центровете, това са около 800 души, и те ще бъдат изведени на частни квартири”, допълни той.

Председателят на Държавната агенция за бежанците заяви, че ще бъдат заделени средства и за техническа помощ. Казаков поясни, че това са средства, които са определени за тези дейности и са съгласувани с Европейската комисия.

 „Тези дейности ще бъдат разходвани за срок от 1 година. Всичките дейности ще бъдат изпълнявани съгласно закона за обществените поръчки”, допълни Никола Казаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още