IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Цялата истина за КТБ няма да излезе

Новият управител на БНБ трябва първо да направи оценка на качеството на активите на банките и да възстанови авторитета на банковия надзор, каза експертът

10:23 | 24.06.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Петър Андронов: Цялата истина за КТБ няма да излезе

Цялата истина за КТБ няма да излезе, но все пак части от нея някога може да се появят. Това заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, пред БНТ.

По думите му „прекалено много сложни взаимоотношения има по казуса, прекалено много връзки има”. Андронов допълни, че самият той не знае всичко за КТБ и никога няма да го разбере.

Според него Иван Искров като управител на БНБ е имал достатъчно информация за това какво се случва с банките, но относно казуса с КТБ Андронов допълни, че на мястото на Искров всеки би постъпил различно, но не означава, че е щяло да бъде правилно. 

Вчера Иван Искров обяви, че подава оставка на 10 юли, като изпрати писмо до Народното събрание, в което призова депутатите да изберат наследника му и той да встъпи в длъжност още от 10 юли.

Андронов няма никакво съмнение, че в момента банковата система е стабилна, защото капиталовата адекватност е 20 процента при минимално изискуема 13,5 на сто, тоест имаме предостатъчен капиталов резерв и въпреки това банките поддържат висока ликвидност като допълнителен защитен механизъм. „Ние сме в състояние да се справим и да подкрепим икономическия растеж”, каза той. Андронов е категоричен, че независимо от сценария в Гърция, проблемите на гръцките банки няма как да се пренесат върху България.

По думите на Андронов от юни миналата година, когато се случиха събитията с КТБ и банковия сектор, централната банка не имала много полезни ходове. „Защото тя се оказа в трудна ситуация да няма незабавна представа точно колко е капиталовият недостиг на КТБ. Това наложи да се изразходи страшно много време в установяване точно на дефицита”, каза Андронов, като уточни, че това е тази слабост на централната банка е резултат на предходни години. Става дума за известно предоверяване и на одиторите, и на отчетите на банката, уточни Андронов.

Той припомни, че БНБ е имала план за преструктуриране на КТБ, но той не е бил реализиран заради липсата на информация за капиталовия недостиг и липсата на политическа воля. В същото време той посочи, че е нормално в такава ситуация политиците да са много внимателни, защото поемат голяма отговорност.

За Андронов в момента най-важното е да се избере „подходящ лидер” на БНБ, който впоследствие да оглави и банковия надзор. „Защото ако имаме подходящ лидер и ръководител на това управление, той разполага с достатъчно средства да държи здрава банковата система”.

Със сигурност една стабилна фигура е необходима, за да се създадат предпоставки да не се повтори сценарият с КТБ, каза още банкерът, но предупреди, че само стабилната фигура не е достатъчна. Според Андронов сред номинираните четирима кандидати за управител на БНБ „има такава фигура”.

Новият управител на БНБ трябва първо да направи оценка на качеството на активите на банките и да възстанови авторитета на банковия надзор, каза председателят на Асоциацията на банките.

„Това, което ние очакваме от новия управител и подуправител на БНБ, е на първо време да започнат подготовка за оценката на качеството на активите на банките, нещо, което беше поето от властите вече като ангажимент. Трябва да се случи в близко бъдеще. И ако банките и централната банка не са добре подготвени за това, резултатите могат да бъдат неприятни. Второто нещо, което трябва да направи, е да възстанови авторитетът на централната банка“, каза Андронов.

БНБ при управлението на Иван Искров имаше и много успехи, и много проблеми, каза още Андронов. „Ако ме питахте за равносметката преди три години, щях да ви кажа категорично един успешен период на управление на централната банка и на банковата система, защото България беше една от малкото страни, която в най-голямата криза след голямата депресия от 2008 година, не национализира банки, а това се случи във Великобритания, Белгия, Холандия, и не изразходва нито един лев на данъкоплатеца до миналата година за подкрепа на банки”, посочи Андронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Това е следствие.А знаеш ли, че Moodys, S&P, Fitch продължават да раздават рейтинги и всички продължават да се съобразяват с тях все едно нищо не се е случило точно както искров сега напуска без да му търсят отговорност. Интересно видео:https://***.youtube.com/watch?v=nPgeiJjvU2g&ab_channel=stkostadinov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Do 2Znaesh li Masa hora ot Enron i Lehman Bradars vse oshte sa v amerikanski satvori a Artur Anderso ischesnaha S ochite si vidach kak edi ogromen kompleks ot ofici na A A krai Chikago se obesludi i ivisoko platenite konsultanti na tasi kompania podkaraha taxita v tosi grad
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Do 2Mnogo me obnadegdi i mnogo optimizam nala v men
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Неможе, защото отдавна документите са избягали през комина.ЦЯЛАТА истина за лимон също никога няма да излезе, защото трябва да си закрият държавата.Такива неща като КТБ се случват и ще се случват винаги, защото така е устроен света. Винаги има хора глупави, които не могат да си направят сметката и винаги ги цакат. Обикновено са мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Haide stiga i sachto ne moge da se nauchi zalata istina Sachtoto politizite ibankerite ne iskat Kak amerikanzite nauchiha zalata istina sa Lehman Braders Enron i konsultanta im i oditor Artur Anderson Tova im struva krisata ot 2008 no sa vinagi ischesna praviloto -Tvarde golam sa da falira Moge da se nauchi zalata istina i togava nikoga nama da se sluchvat takiva neshta kato sluchaa s K T B
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още