IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка на 10 юли

Гуверньорът настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия

13:22 | 23.06.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Иван Искров. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Иван Искров. Снимка: архив Ройтерс

Три месеца преди изтичането на мандата и година след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) управителят на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли. Това се разбира от съобщение, публикувано на сайта на централната банка, придружено с отворено писмо на Искров до Народното събрание (НС).

Писмото е по повод изтичащия му мандат като управител на БНБ на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ (ЗБНБ) срокове за избиране на нов управител на централната банка, се посочва в съобщението, пратено и до медиите.

Както е известно, законът определя периода 10 юли-10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г., допълват от БНБ.

Съгласно чл. 12 от ЗБНБ управителят на финансовата институция се избира от НС, а мандатът му е 6-годишен. Иван Искров настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли и "да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на НС и БНБ".

Въпреки многото срещи през последната седмица четирите управляващи формации не успяха да се обединят около една кандидатура за управител на БНБ. Дори се стигна до напрежение в Реформаторския блок, които направиха изненадващ ход - издигнаха свой претендент, но обявиха пълна подкрепа и за кандидата на ГЕРБ.

Условията на оставката

Припомняме, че първоначалното условие, което Искров постави, за да подаде оставка, бе намирането на ясно решение за поставената под специален надзор КТБ. 

В крайна сметка централната банка отне лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г., след като не се намери пазарно решение или друг вариант за оздравяването, преструктурирането и отварянето на кредитната институция.

Второто условие, което Искров постави на по-късен етап, за да се оттегли, бе създаването на стабилно мнозинство и постигането на политическа стабилност. Новото 43-то НС управлява вече близо година. През това време стартира процедурата по изплащане на гарантираните депозити в КТБ и делото за несъстоятелността на трезора.

Може би закъснялата оставка на Искров бе поискана под натиска на общественото мнение, политиците, работодателите и синдикатите, според които с всички свои действия и бездействия по казуса КТБ БНБ изгуби доверието към себе си.

От своя страна, банковата система заварва оттеглянето на централния банкер в добро финансово състояние. Искров посочва и че през последните месеци БНБ е предприела всички възможни мерки за ограничаване на ефектите от евентуално негативно развитие в Гърция върху банките в България. По негови думи към днешна дата банките у нас, включително тези с гръцки собственици, нямат никакви експозиции към Гърция и са абсолютно независими операционално.

Секторът се подготвя за планираните напред във времето проверки на качеството на активите на банковите баланси – задача, с която трябва да се заеме новият гуверньор. Освен това новоизбраният управител ще трябва да номинира и назначи подуправител на управление „Банков надзор“, след като през януари сегашният ръководител на управление "Банково" Димитър Костов не получи политическа подкрепа за заемането на позицията. За това припомня и Искров в писмото си до НС.

Постът бе овакантен през лятото на 2014 г., когато Цветан Гунев бе обвинен в престъпление по служба заради случилото се с КТБ.

„Липсата на избран подуправител начело на управление „Банков надзор“ възпрепятства укрепването на това изключително автономно и ключово за работата на целия банков сектор управление в БНБ. Забавянето на избора също дава недобър сигнал в условията на продължаващите колебания на международните финансови пазари и предизвикателствата в европейски и регионален план“, пише Искров до НС.

Кой е Иван Искров?

Иван Искров бе гуверньор на БНБ в продължение на 12 години. Той заемаше този пост от октомври 2003 г., след като замени на поста Светослав Гаврийски, и бе избран от НС за втори 6-годишен мандат, считано от 10 октомври 2009 г. Сега обаче 48-годишният Искров подава оставка предсрочно, въпреки че вторият му мандат изтича през есента на 2015 г., а процедурата по избор на нов гуверньор така или иначе трябва да започне не по-рано от три месеца преди това.

Управителят на БНБ е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск. През 2001 г. Искров бе избран за народен представител в 39-ото НС, в което бе председател на Комисията по бюджет и финанси.

От 1997 г. до 2001 г. последователно е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на „Банка ДСК” АД и на „Росексимбанк” АД. В периода от 1993 г. до 1997 г. заема различни експертни и висши експертни длъжности в управление „Банков надзор” на БНБ. През 1992 г. Искров придобива магистърска степен по специалността „Финанси и кредит” в Университета за национално и световно стопанство.

Какво следва?

За поста на Иван Искров ще се борят четирима – финансистът Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и подкрепен от РФ, финансистът Бисер Манолов, издигнат от РБ, ректорът на ВУЗФ Григорий Вазов, номиниран от Патриотичния фронт, и икономистът Виктор Йоцов, който е предложение на АБВ.

Но за да не се стартира наново процедурата по избор отново следващия месец, народните представители предложиха законодателни промени, които позволяват на новия управител на БНБ не само да доизкара мандата на стария, а директно да встъпи в длъжност дори преди 10 октомври 2015 г., когато по принцип Искров официално трябваше да предаде щафетата на своя наследник.

Според ЗБНБ при подаване на оставка от член на Управителния съвет, какъвто е и самият гуверньор, правомощията му се прекратяват след изтичането на три месеца от депозирането ѝ, ако в този срок не е избран или назначен нов член на УС или съответно – гуверньор.

В общия случай се пристъпва към чл. 12, ал. 4 от ЗБНБ, според която „изборът на нов член на Управителния съвет се произвежда, съответно назначаването му се извършва, не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако до изтичането на мандата изборът, съответно назначаването не бъде осъществено, членът на Управителния съвет с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор, съответно до назначаването“.

Но след като бъдат приети промените, новият гуверньор трябва да встъпи в длъжност от момента на неговото назначаване. За това призовава и самият Искров в писмото си до НС.

„Призовавам народните представители от 43-ото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове“, посочва гуверньорът. Искров отбелязва и първата задача пред новоизбраника – избор на подуправител на управление „Банков надзор“, тъй като постът вече над 4 месеца е без наследник на Гунев.

Според ЗБНБ УС на БНБ се състои от седем души – гуверньора, подуправителите на управление „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“, както и други трима, които се назначават от президента. Подуправителите се избират от парламента по предложение на управителя на БНБ.

През есента изтича и мандатът на подуправителя на управление „Емисионно“ Калин Христов. Ето защо новият гуверньор на централната банка ще трябва да потърси и негов заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Крайно време е да се разбере!Няма държава! Няма! Банките са държавата, лихварите са собствениците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Не е виновник, а по-скро е изпълнител!Как фалираха в Америка банките преди 1913, за да се стигне до частния ФЕД?Поръчково!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
gmgoiko
преди 8 години
NO COMMENT:http://***.dnevnik.bg/video/2015/04/24/2519519_video_nazad_nazad_mome_kalino_v_izpulnenie_na_ivan/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
gmgoiko
преди 8 години
NO COMMENT:http://***.dnevnik.bg/video/2015/04/24/2519519_video_nazad_nazad_mome_kalino_v_izpulnenie_na_ivan/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Не мисля, че точно този човек е в качеството си да дава акъл и мнения! Аз ако бях щях да се скрия от срам в миша дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Не мисля, че точно този човек е в качеството си да дава акъл и мнения! Аз ако бях щях да се скрия от срам в миша дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Тоя финансов "експерт" влиза в историята като един от виновниците затова една банка да функционира като пирамида и вследствие на това българското общество да загуби няколко милиарда лева като едновременно с това мафията ДПС се обогати значително заради необезпечените кредити.Егати и експерта, по-скоро поредния и типичен корумпиран български Бай ***, който би продал и страната си ако можеше да изкара добра печалба от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 2
raul_castro
преди 8 години
Ако бяхме нормална държава, тоя трябваше да е арестуван още преди една година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 33
Perun
преди 8 години
Да благодарим на Искров за добрата работа за всичките 12г., каквото е могъл е направил за да имаме една от най-стабилните финансови системи в ЕС и в света изобщо. Той е доказан експерт и дано да успеят да го задържат на работа в БНБ за да работи за благото на държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Няма да се учудя ако стане депутат или експерт на ДПС. Позлати ги за държавна сметка и при това всичко мина съвсем законно.Предател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още