IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия Светла Божкова поема делото за КТБ

В срок от месец съдебният състав, в който попадат и Ивайло Младенов и Теодора Кръстева, ще трябва да се произнесат по подадените жалби

12:00 | 03.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Съдия Светла Божкова поема делото за КТБ

Съдебен състав от Софийския апелативен съд с председател Светла Божкова поема делото за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БТА.

Разпределението на делото беше направено днес публично. В съдебния състав от търговското отделение са още Ивайло Младенов и Теодора Кръстева. В срок от месец, който е препоръчителен по закон, те трябва да се произнесат по жалбите на страните.

Първата инстанция определи, че началната дата на неплатежоспособността на КТБ е 6 ноември 2014 г. - денят, в който бе отнет лиценза на трезора.

Припомняме, че датата се обжалва от Българска народна банка и Софийска градска прокуратура. Двете институции настояват датата на неплатежоспособността да бъде 30 септември. Според тях именно тогава КТБ е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, послужили като основание за отнемане на лиценза й.

Освен това директорите и мажоритарният акционер на КТБ обжалват не само несъстоятелността на трезора, но и самото отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност.

Същевременно Софийска градска прокуратура започна разследване срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов по обвинение в умишлена безстопанственост.

Непосредствено след разпределението на делото в Съдебната палата беше подаден сигнал за бомба. Всички в сградата са евакуирани, като в момента се извършва проверка по сигнала.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zap
преди 8 години
Инвестора,освен от БНБ и СГП, жалба има и от мажоритаря - Бромак, който оспорва цялото решение, а не само датата :http://***.mediapool.bg/bromak-obzhalva-obyavyavaneto-na-falita-na-***-news233476.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Тъй като това съдебно решение не засяга по същество извършения абордаж на КГБ, допуснаха волността за публичен избор на съдии. А реално ВАЖНИЯТ ВЪПРОС е "Какво е било финансовото състояние на КГБ към 20 юни 2014г.". По този въпрос трябваше да има съдебно дело, но смотаха въпроса и на базата на НЕЛЕГИТИМНИ данни решиха, че КГБ е фалирала. Един месец след поставянето на една банка под особен надзор за нейното финансово състояние носят ПЪЛНАТА отговорност квесторите. Някой да се сеща за това? Всички оглупяха и забравиха законите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още