IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изместиха с 12 метра пътя за Гърция

Движението в района на входа на Кресненското дефиле вече е възстановено

10:16 | 03.07.15 г.
Изместиха с 12 метра пътя за Гърция

Движението за Гърция в района на входа на Кресненското дефиле бе възстановено късно снощи след 4 месеца ремонтни дейности. Една от най-тежките "тапи" към южната ни съседка на главен път Е-79 бе отпушена и вече няма да причинява мъки на хилядите шофьори, съобщи БТА.

Участък от пътя с дължина 350 метра бе отклонен с 12 метра вляво в посока Гърция, за да се пътува безопасно и да няма свличане на камъни и земни маси от близкия скат върху колите.

Огромно свлачище падна на 5 март тази година преди Малкия тунел. То затрупа и двете ленти с над 50 кубика скали, кал и земя. Експертите решиха, че не бива само да се почисти шосето и да се пусне движението до следващия дъжд и поредното срутване на камъни и скални отломки. По време на строителството движението се осъществяваше по обходен маршрут. Караше се бавно, стигаше се до задръствания и хабене на нерви от страна на водачите.

"Изтеглихме оста на пътя, за да не минават колите точно под ската. Шосето е със същите габарити, те не са променени. Но е отдалечено от скалите, което е най-важно. При ремонта се съобразихме с всички изисквания на природозащитниците. Спирахме работа заради спокойствието на птиците. Намалихме риска за пътуващите с изместването на трасето. Експерти взеха предвид виражите, наклоните и всички останали характеристики на пътния участък", каза днес шефът на Областно пътно управление в Благоевград Иван Кунев.

Вече са поставени пътните знаци. Старото трасе ще остане като буфер между свлачището и автомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още