IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва работа Съветът срещу корупцията, обяви Кунева

За служители в него ще търсят "млади и компетентни хора"

14:08 | 03.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Следващата седмица ще е първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева на дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.

В рамките на форума бе представен опитът на Хърватия и Полша. Вицепремиерът изрази надежда Съветът да даде тласък на реформите с антикорупционна насоченост.

Меглена Кунева открои сред задачите през следващите месеци приемането от НС на проекта на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, определяне на директор на Националното бюро за предотвратяване на корупцията. 

Вицепремиерът каза, че днес няма да бъде оповестено неговото име, но изложи своята представа за профила му - "смел, почтен, с желание да работи и носи отговорност". Кунева отбеляза, че е имало предложение в проектозакона да се включи изискването за конкретно образование - юрист или икономист, но по думите й това е ограничаващо.

Сред другите задачи тя посочи и назначаване на служители в бюрото, като от действащите органи ще останат тези, които са минали успешно проверката на интегритета, предаде БТА.

Ще се търсят млади и компетентни хора, чиито интегритет периодично ще се проверява, за да има сигурност за тяхната независимост и компетентност.

По проектозакона вицепремиерът заяви, че той ще засегне всички, заемащи висши публични длъжности. Ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си и това на съпрузи и партньори, с които живеем от години, ще декларираме повече от това, което сме декларирали досега, и ще ни проверяват, изтъкна вицепремиерът.

Тя изрази съгласие, че това е навлизане в личното пространство, но допълни, че в обществото има критична нужда от почтеност и честност. Кунева се надява депутатите да разбират добре това и да не смекчават закона.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Браво! А някой беше казал, че маймуните били различни по различните места по света :)Да вземем за пример от Китай - там вече комунистическата партия освен че официално "начерта" реформите в страната през декември 2013г. и така планомерно стартира провеждането на очакваната от ШЕфа Криза там през 2014г, изгради сама в себе си система за прокарване и контрол на реформите /сигурно маймуните приемат някак си, че е напълно независим орган от самата нея/. После ККП стартира и сама кампания за борба с корупцията. Както се казва - сама се бори със себе си, в името на маймунската благодат :)))))Все едно, че корупцията е не вътрешно, а някакво външно явление - но както се казва, щом маймуните вярват, защо да не се прави така навсякъде по света...Но, явно и за самите маймуни е нужно да вярват, че маймуните са различни - това им дава отново ВЯРА, че ТЕ ще се спасят... докато са пак маймуни :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Верваме Ви КУКУНЕВА ще преборите корупцията - дърта комунистическа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 8 години
Верваме Ви КУКУНЕВА ще преборите корупцията - дърта комунистическа ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още