IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В срок от 10 дни ще стават публични заявленията за съоръжения за минни отпадъци

С промени Закона за подземните богатства се прави опит да бъде спряна процедура на Брюксел срещу България

17:35 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
В срок от 10 дни ще стават публични заявленията за съоръжения за минни отпадъци

Министърът на енергетиката вече е длъжен в 10-дневен срок да уведомява обществеността за всяко постъпило заявление за разрешително за съоръжение за минни отпадъци. Това е записано в промените на Закона за подземните богатства, одобрени от парламента на второ четене.

С измененията се включват в българското законодателство изискванията на Директива 2006/21/ЕО за минните отпадъци, съобщи Министерството на енергетиката.

Задължително ще се публикува график за хода на процедурата по разрешителното. Срокът, в който засегнатата общественост може да се включи в обсъждане на заявлението, не може да е по-кратък от 30 дни.

При голяма авария операторът на съоръжение за минни отпадъци не само ще трябва да задейства авариен план, а ще трябва и незабавно да информира министерствата на енергетиката и на околната среда. От тях се очаква да дадат конкретни указания, за да се предпазят околната среда и човешкото здраве.

Когато заявлението за издаване на разрешително касае съоръжение, чиято експлоатация може да окаже трансграничен ефект в държава от ЕС, ще има консултации със съответната страна. Такива консултации са задължителни и при авария с очакван трансграничен ефект.

На интернет страницата на Министерството на енергетиката ще се поддържа актуален списък на съоръженията за минни отпадъци, включително и на закритите, за които има вероятност да станат заплаха за човешкото здраве или за околната среда. Ще се публикува и актуален списък на всички събития, оказали въздействие върху околната среда, по данни на МОСВ.

За непълно транспониране на директива 2006/21/ЕО срещу България се води процедура за нарушение, която е в напреднала фаза преди внасяне на констативен иск в Съда на ЕС в Люксембург за нарушението. С приетите промени в Закона за подземните богатства този риск ще бъде избегнат, твърдят от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още