IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избират нов управител на БНБ във вторник

Народното събрание ще избере новия гуверньор на извънредно заседание

10:34 | 10.07.15 г. 6
Избират нов управител на БНБ във вторник

Парламентът ще избере нов управител на БНБ във вторник. Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание, решиха депутатите по предложение на председателя на НС Цецка Цачева.

За поста се борят четирима кандидати. Номинираният от ГЕРБ Димитър Радев има подкрепата и на Реформаторския блок, които имат още една кандидатура - на Бисер Манолов. Третата номинация е на издигнатия от АБВ Виктор Йоцов, а четвъртата - на кандидата на Патриотичния фронт Григорий Вазов. 

Всички те вчера представиха концепциите си за управление на централната банка пред народните избраници и заложиха на приемането на еврото у нас.

Сегашният управител на БНБ Иван Искров подаде оставка преди няколко седмици, считано от 10 юли. Депутатите от бюджетната комисия решиха, че мандатът му ще бъде продължен до избора на новия гуверньор.

Изборът на нов председател на БНБ ще стане на фона на образувано дело в Конституционния съд заради процедурата по вота. 74 депутати от различни групи атакуваха правилата, защото те не дават право на отделни депутати от парламентарните групи да издигат кандидати.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
А защо не поканят направо за управител този, който му писа на Радев програмата? Очевидно разбира повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Заглавието на новината не е вярно! Трябва да бъде: Избират Димитър Радев за нов управител на БНБ във вторник! За всички е ясно, че ще ни натресат този човек! А той самия дори си призна вчера на изслушването, че програмата му за само 18-месеца не е писана от него, а от сегашните подуправители на БНБ! Затова беше засечен да излиза с финансовия министър Горанов от сградата на БНБ преди 2 седмици! Просто са задали задача на подуправителите да му напишат програмата за да не се излага, а на тях сигурно са обещали и нови мандати! Просто бг класика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ert
преди 8 години
Всички знаем, че новият ни говернор на БНБ ще е г-н Радев, той има волята. Не се подвеждай по представянията, те са само проформа, всичко е решено отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kriza64
преди 8 години
Надеждата умира последна затова дано не изберат Радев. Голямо изтъкване, голямо набутване, а представянето му беше може би най-слабото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
ert
преди 8 години
Време е да се избере достоен нов говернор на БНБ. Летвата е поставена високо, г-н Искров дълги години ръководи подобаващо институцията, но да се надяваме че новия говернор ще може да се справи добре с работата.Успех на избора и дано скоро да имаме нов ръководител за новия мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още