IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Пенсиите няма да се увеличат, ако реформата не мине

След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните

10:52 | 10.07.15 г. 1
Калфин: Пенсиите няма да се увеличат, ако реформата не мине

Пенсиите няма как да се увеличат, ако не се промени системата. В Националния осигурителен институт пари няма, заяви пред TV7 вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Другият вариант пенсиите да се увеличат, без да се пипа системата, е да се увеличи държавната субсидия. Това обаче няма да издържи дълго и ще стане като в Гърция, коментира Калфин.

Ефектът ще е в дългосрочен план и затова толкова дълго се отлагаше реформата, уточни той. И посочи, че всяка година ще се променя формулата за изчисление на новите пенсии, докато не постигне коефициент 1,5% за всяка година стаж, което означава 40% по-високи от сегашните.

„След 8-9 години новоотпуснатите пенсии, при равни други условия, ще бъдат с 40% по-високи от сегашните. Същевременно се освобождава и значителен допълнителен ресурс в НОИ“, обясни той.

Промените търсят баланс между поносимост, действителна промяна на системата и финансовото й стабилизиране. Да не се подкрепят промените просто на инат е несериозно, гласуването на закони не е търговия, посочи вицепремиерът.

За вчерашния протест на социалните работници Калфин каза, че са изпълнени всичките им искания с изключение на повишаването на заплатите. Той подчерта, че това е проблем, защото се залагат в Закона за държавния бюджет. Лесният начин е съкращаване на хора, но не е вариант. Ще се търси начин за увеличение на възнаграждения от следващата година, защото заплатите са страшно ниски, призна той.

По повод съдебната реформа той беше категоричен, че ако тя се сведе единствено до смяна на състава на Висшия съдебен съвет, "цялата идея ще отиде на кино". "Колегите в коалицията не взеха предвид нито един от аргументите, които изложихме и сега ни казват да гласуваме съдебната реформа, иначе няма да ни харесват. Това е извиване на ръце, не е правене на политика", подчерта вицепремиерът.

Той отбеляза, че министър Христо Иванов е разбран човек и работи с политически аргументи и политическа логика. Мястото на спора било в Народното събрание, защото там се прави политика. В този смисъл той призова парламентарните групи от коалицията да се обединят и да стигнат до решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Незнам умишлено ли го правят или от неукост с няаква форма на олигофрения с психоптииТрябва смяна на системата - всеки с лична партида и колкото си натрупал толкова пенсия ще вземеш а не най-хубавите 3год. и т.н. глупости Що не казва как от 2000год. вноските са паднали от 32% на 17% и т.н. описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Става въпрос нарушение на Конституцията и геноцид и ВАС го потвърди за здравеопазването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още