IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага и фирми с над 5 гигватчаса потребление да имат "зелени" облекчения

Организацията е против всяка държавна помощ, но ще подкрепи наредбата, предвиждаща подкрепа за енергоемки производства заради скъпия ток

13:18 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСК предлага и фирми с над 5 гигватчаса потребление да имат "зелени" облекчения

Предприятия с над 5 гигаватчаса годишно потребление на електроенергия също да имат облекчения от такса „Задължения към обществото“. Това предлага Българската стопанска камара (БСК) в свое становище до енергийния министър Теменужка Петкова.

В предложението на организацията се предвижда предприятията с потребление между 5 и 30 гигаватчаса годишно да получават отстъпка от 50% от „зеления компонент“ в таксата. Предприятията с годишно потребление над 30 гигаватчаса пък следва да получат 85% отстъпка.

Становището на БСК, изпратено и до медиите, е във връзка с предложената от Министерството на енергетиката Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите от ВЕИ. Тя предвижда само енергоемките производства с потребление над 30 гигаватчаса годишно да получават отстъпка в рамките на 85%.

Текстовете на министерството са изработени на базата на насоките на Европейската комисия, защото реално тази подкрепа е държавна помощ.

От БСК са категорични в своето становище, че са против всякакви форми на държавна помощ, защото тя руши конкурентната среда. „С оглед запазване на интересите на българските производители сме принудени да подкрепим приемането на Наредбата“, допълват обаче от организацията.

Според тях текстовете трябва да обхващат възможно най-голям брой предприятия и да има равнопоставеност на всички участници на пазара да кандидатстват за държавната помощ. Все пак от БСК признават, че ако не се спазват насоките на ЕК, има вероятност Брюксел да не одобри приетите в България правила. Освен това камарата напомня, че държавната помощ по дефиниция е изключение и не може да се отнася за всички.

Организацията призовава и проекта на Наредбата бързо да бъде внесена за нотификация в ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още