IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и АБВ търсят консенсус за три промени в Конституцията

Промените ще залегнат в декларация, договориха се Георги Първанов и Бойко Борисов

15:34 | 20.07.15 г. 3
<p>
	Георги Първанов и Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Георги Първанов и Бойко Борисов. Снимка: БТА

От думите му стана ясно, че до това пък се е стигнало заради слабия експертен потенциал и „едно арогантно поведение от страна на т. нар. Реформатори“.

„Аз прочитам предложенията на премиера като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта, които бяха оспорени от АБВ - свиването на мандата на магистратите, явното гласуване, възможността всеки съд да пита КС. Уважаваме намерението на премиера да доведе нещата до успешен край, но сме на позицията, че това е постижимо чрез изтеглянето на настоящия проект, бърза преработка и да бъде внесено консенсусно предложение, което дори ще бъде прието по-бързо“, добави Първанов.

Бойко Борисов обаче бе категоричен, че това не е добра идея, защото изтеглянето на внесените вече промени ще забави изменението на Конституцията поне с месец и нещо.

Дали и как ще бъде променена Конституцията, ще бъде решено от парламента в петък.

Промените са внесени от 132-ма народни представители от ГЕРБ, РБ и ПФ и за да минат, е нужно да бъдат подкрепени от 160 депутати.

ГЕРБ, РБ, ПФ и дори БДЦ не могат да ги осигурят. Вчера Борисов се ангажира да намери недостигащите на управляващите поне 27 гласа в подкрепа на промените в основния закон.

Утре Борисов възнамерява да разговаря по темата с ДПС и след това в сряда с БСП.

Внесените промени в Конституцията предвиждат възможност главният прокурор да представя доклади за прилагането на закона, за осъществяването на наказателната политика и резултатите от противодействието на престъпността, които парламентът да изслушва и приема.

Висшият съдебен съвет (ВСС), чийто мандат ще бъде намален от пет на четири години, ще бъде разделен на две колегии - съдебна и прокурорско-следователска.

В съдийската колегия ще има 13 членове и в нея ще влизат председателите на двете върховни съдилища, шестима членове, които се избират от общото събрание на съдиите, а петима - от парламента.

Прокурорската колегия ще има 12 членове, като сред тях ще бъдат главният прокурор, четирима ще бъдат избирани от общото събрание на прокурорите, а един - от това на следователите. Шестима ще бъдат избирани от парламента. Предвижда се съветът да взима решенията си с явно гласуване.

Министърът на правосъдието председателства пленума на ВСС и ще може да участва на заседанията на двете колегии, където ще има право да се изказва.

Съдийската колегия ще бъде председателствана от председателя на ВКС, а прокурорската - от главния прокурор.

Предвижда се подобно разделение и в Инспектората към ВСС, в който ще има шестима инспектори, които ще извършват проверки на съдии, а четирима - на прокурори. Институцията вече ще прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, ще проверява пълнотата и верността на имуществените декларации, ще прави проверки за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Друга промяна, която се предлага, е въвеждането на правомощие на адвокатурата да сезира Конституционния съд, когато закон засяга адвокатура или се нарушават правата и свободите на гражданите.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Stefan--L
преди 8 години
Политическата прости-ка Седефчов Първанов или агент Гоце ! И на Местан е готов на се надупи и да разтвори бузи само и само да остане в власта.Сега ще козирува и изпълнява на Бойко щото ако отидем на избори тоя с смешната му група *** го няма в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още