IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Приемането на България в Шенген ще е ясен сигнал срещу тероризма*

България е сред най-засегнатите държави в ЕС от миграционния натиск и доказваме, че успешно защитаваме външната граница на общността, смята премиерът

11:12 | 23.07.15 г. 1
<p>
	Бойко Борисов разговоря с Федерика Могерини. Снимка: <em>Правителствена пресслужба</em></p>

Бойко Борисов разговоря с Федерика Могерини. Снимка: Правителствена пресслужба

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единството на Европейския съюз в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

Това е коментирал премиерът Бойко Борисов при срещата си с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

„България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск и в условията на увеличения поток доказваме, че надеждно охраняваме външната граница на ЕС“, обясни той, цитиран от правителствената пресслужба.

„Не трябва да позволяваме пропукване на сигурността на нито една граница, на територията на нито една държава в ЕС“, допълни още Борисов, изтъквайки важността на това външната политика и политиката за сигурност на ЕС да бъдат единни.

По време на срещата Могерини и Борисов са обсъдили и ситуацията в Гърция. Премиерът е посочил, че поддържането на финансова стабилност и разумна бюджетна политика са правилният избор и развитието на ситуацията е доказателство за това.

Бойко Борисов е запознал Фредерика Могерини и с данните за събраните допълнително приходи в българския бюджет, в резултат на предприетите действия за ограничаване на корупцията и контрабандата. 

През октомври България ще се опита частично да влезе в Шенген - с морската и въздушната ни граница, а по-късно - и със сухопътната граница. На този етап обаче няколко държави се противопоставят на членството в пространството, мотивирайки отказа си с липсата на работеща съдебна система у нас. 

В момента България се намира на кръстопът заради географското си положение и предизвикателствата, пред които е изправена, коментира малко по-късно Могерини по време на среща с външния ни министър Даниел Митов.

"Това не са предизвикателства на страната, а на Европа", каза тя и допълни, че нуждата от силна и обединена Европа не е била по-ясно очертана, отколкото днес.

"Никоя страна не може да се чувства достатъчно голяма и силна, за да се справи сама. ЕС има потенциал да бъде световна сила", обясни още Върховният представител. 

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikodim
преди 8 години
Страшен е! Погледът Му хипнотизира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още