IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вече е най-големият входен пункт за бежанците в Европа

Тенденцията се променя - повече бежанци влизат през Гърция, отколкото през Италия, сочи доклад

16:27 | 10.07.15 г. 2
Гърция вече е най-големият входен пункт за бежанците в Европа

От началото на годината досега 150 хил. бежанци са потърсили спасение в Европа. Почти всички са регистрирани в две държави – Гърция (75,9 хил. ) и Италия (74,9 хил.), сочи доклад на Международната организация по миграция, публикуван на сайта на организацията.

Почти 2 хил. души са загубили живота си във водите на Средиземно море в опит да влязат в Европа. Техният брой се е удвоил спрямо първото полугодие на 2013 година. От май обаче смъртните случаи започват да намаляват, отчитат още от организацията. Според тях причината е присъствието на корабите на европейската служба Frontex в Средиземно море.

Властите в Гърция съобщават, че около 900 души на ден пресичат Егейско море през последния месец. Само в първата седмица на юли 7,2 хил. бежанци са влезнали в страната по море. Пристигащите в Гърция бежанци идват основно от Сирия, Афганистан, Пакистан, Ирак и Сомалия.

Досега основен пункт за бежанците, прекосяващи Средиземно море, беше Италия, отчита още организацията. През миналата година ¾ от мигрантите в ЕС, общо 170 хил. души, акостираха на италианския бряг. За сравнение, през 2014 година 34,4 хил., или по-малко от 1/5 използваха Гърция като входна точка за Европа.

Основната част от бежанците в Италия през първото полугодие на 2015 година са от Еритрея, Нигерия, Сомалия, Сирия, Гамбия и Судан.

Според Международната организация по миграция броят на бежанците, търсещи убежище в Европа, расте, но съвсем не може да се нарече инвазия. Досега на Стария континент са пристигнали 150 хил. бежанци, а населението е към 500 млн. души.

„Ливан с население от 4 млн. души е приел 1,5 млн. сирийски бежанци, а Турция – 2 млн.“, посочи директорът на организацията в Рим Фредерико Сода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Е може да стане и още по-лошо след като предстои да разбутат още две големи държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
юрист
преди 8 години
"...Властите в Гърция съобщават, че около 900 души на ден пресичат Егейско море през последния месец..." Не вярвам на гърците, освен това- те имат интерес да реват пред ЕС- ако не ни оставите в ЕС и ез, ще "пуснем" всички тези бежанци в ЕС и ез.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още